Παγκόσμιο σοκ από το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα

Νέα τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο όταν μεγάλο αλιευτικό που μετέφερε περίπου 700 άτομο ναυάγησε νότια της Σικελίας. Έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ και ΥΠΕΣ της ΕΕ. Σχέδιο τριών σημείων από Τσίπρα για το μεταναστευτικό. Επικοινωνία του πρωθυπουργού με το Ρέντσι.

Παγκόσμιο σοκ από το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα

Πλοιάριο που μετέφερε περίπου 700 μετανάστες ανατράπηκε στα ανοικτά της Λιβύης παρασύροντας στον θάνατο εκατοντάδες άτομα, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έχει προσδιοριστεί.

Η νέα τραγωδία έχει προκαλέσει σοκ στη διεθνή κοινότητα και οδήγησε την ΕΕ να προχωρήσει σε έκτακτη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών και εσωτερικών, την ίδια ώρα που ο Ματέο Ρέτσι ζητά να διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής για το θέμα.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, σε απόσταση περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται, σύμφωνα πάντα με την ιταλική Ακτοφυλακή.

Αυτό συνέβη όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του μόλις είδαν να τους πλησιάζει το εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Oι διασωθέντες από το ναυάγιο αλιευτικού στα ανοικτά των λιβυκών ακτών είναι συνολικά 49, σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.

Οι διασωθέντες και 20 σοροί των έως τώρα θυμάτων πρόκειται να μεταφερθούν με τέσσερα διαφορετικά πλοία στην Κατάνη της Σικελίας, πρόσθεσε η ιταλική τηλεόραση. H ιταλική ακτοφυλακή διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της πως αυτό το μήκους 20 μέτρων αλιευτικό "έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πολλές εκατοντάδες ανθρώπους".

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε πως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη Μεσόγειο. «Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων», σχολίασε επιπλέον η Καρλότα Σάμι.

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ζητά ο Ρέντσι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζήτησε από τους άλλους ηγέτες της ΕΕ να πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα έκτακτη σύνοδο με θέμα τη μετανάστευση, μετά το σημερινό ναυάγιο στη Μεσόγειο, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι τόνισε πως διακυβεύεται η "αξιοπιστία" της Ευρώπης, η οποία είναι καιρός να "δράσει".

Σε επαφές που είχε σήμερα με ηγέτες της ΕΕ, ο Ρέντσι ζήτησε να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα μια έκτακτη σύνοδος κορυφής για να συζητηθεί η εντεινόμενη κρίση με τους μετανάστες, δήλωσε προς το Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του Ρέντσι.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τον αριθμό των νεκρών από το σημερινό ναυάγιο, για το οποίο εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους 700 μετανάστες.

Ο ίδιος είπε ότι η Ιταλία συχνά αναλαμβάνει μόνη της τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο και ζήτησε τη βοήθεια άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις διάσωσης αλλά και στον τερματισμό της διακίνησης ανθρώπων.

Στο μεταξύ, ο Μαριάνο Ραχόι υπογράμμισε σήμερα στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Αλικάντε, στη νοτιοανατολική Ισπανία, πως "καμιά χώρα στον κόσμο, όσο ισχυρή κι αν είναι και όποια κι αν είναι τα μέσα που διαθέτει, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη τέτοια γεγονότα", τα οποία χαρακτήρισε "καθημερινές τραγωδίες".

"Η απάντηση πρέπει να έρθει από την Ευρώπη και οι λέξεις πλέον δεν αρκούν. Πρέπει να δράσουμε. Εμείς οι Ευρωπαίοι, διακινδυνεύουμε την αξιοπιστία μας, αν δεν είμαστε ικανοί να αποτρέπουμε αυτές τις δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν καθημερινά", πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Σχέδιο τριών σημείων για μεταναστευτικό

Έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ για την «άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση», απηύθυνε ο πρωθυπουργός σε μήνυμά του, με αφορμή την τραγωδία ανοικτά της Λιβύης.

Οπως ανέφερε, «η νέα ανθρωπιστική τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, μας γεμίζει θλίψη και ανησυχία. Κανένας μας δεν μπορεί να μένει απαθής όταν εκατοντάδες ψυχές χάνονται στη Μεσόγειο, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να επικαλείται την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, αν δεν κινητοποιηθεί για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη τραγωδία.

Να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα-νεκροταφείο και οι Ευρωπαϊκές χώρες του Μεσογειακού Νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Η Μεσόγειος ήταν και πρέπει να ξαναγίνει μόνο κοιτίδα πολιτισμού, εμπορείου επικοινωνίας, ανθρωπιάς.

Απευθύνω επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι.

Ένα σχέδιο που πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα:

α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο,

β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας

γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.

Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Rentzi, προκειμένου να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τα θύματα αυτού του τραγικού περιστατικού και την υποστήριξή μου στην πρότασή του για άμεση σύγκληση Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης στη Μεσόγειο.

Παράλληλα, επανήλθα στην πρόταση που είχα υποβάλει για σύγκληση Διάσκεψης των ηγετών των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, προκειμένου οι χώρες που επηρεάζονται πιο άμεσα από αυτό το φαινόμενο να συντονιστούμε καλύτερα για την ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν υπάρχει άλλο χρόνος για χάσιμο. Η αργοπορία κοστίζει ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι αύριο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση στο υπουργείο προστασίας του πολιτη με τον Γ. Πανούση.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει πως «η νέα εκατόμβη προσφύγων στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα μάς συγκλονίζει όλους. Η Μεσόγειος, από θάλασσα-δίαυλος των πολιτισμών, έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες ψυχές που επιχειρούν να ξεφύγουν από τις φλόγες του πολέμου».

Σύμφωνα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, «αυτές τις κρίσιμες ώρες, που μαζί με τις ζωές κινδυνεύει να χαθεί και η ανθρωπιά μας, απαιτούνται πράξεις και όχι ωραία λόγια».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση», συνεχίζει, «οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι -κυρίως- στα κύματα των απεγνωσμένων προσφύγων, αλλά και απέναντι στις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου που τους υποδέχονται».

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «η νέα τραγωδία της Λαμπεντούζα εκθέτει ανεπανόρθωτα τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που διατύπωσαν τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι υπεύθυνη για το προσφυγικό κύμα είναι η ελληνική κυβέρνηση».

«Το προσφυγικό είναι διεθνές ανθρωπιστικό ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί με κραυγές. Ας αφήσουμε λοιπόν το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Για ανθρώπινες ζωές μιλάμε», τονίζει.

Αβραμόπουλος: Χρειάζονται τολμηρές δράσεις

«Η τραγωδία στη Μεσόγειο είναι μια σκληρή υπενθύμιση ότι πρέπει να λάβουμε τολμηρές δράσεις για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης μεταναστευτικής κρίσης», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε:

«Αύριο (20/4), θα μεταβώ στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχω στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα συζητήσει εκτάκτως τη μετανάστευση, υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων».

«Συγκλονισμένη» η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι "βαθιά συγκλονισμένη" από το νέο ναυάγιο και ανακοίνωσε την πραγματοποίηση αύριο μιας έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα.

"Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει", υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, η οποία καταστρώνει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου.

Ωστόσο, επιπλέον της στρατηγικής αυτής, "είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα. Όσο οι χώρες προέλευσης και οι χώρες διαμετακόμισης δεν λαμβάνουν μέτρα για να αποφευχθούν αυτοί οι απελπισμένοι διάπλοι, άνθρωποι θα συνεχίζουν να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ένα μεγάλο μέρος της προσέγγισής μας έγκειται στη δουλειά με τις τρίτες χώρες", επέμεινε η Επιτροπή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v