Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Αναβαθμίζει τον στόχο ανάπτυξης για την ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεβάζει τον πήχη ανάπτυξης για την ευρωζώνη. Βλέπει 1,5% για το 2015 και 1,9% για τον επόμενο χρόνο. Κινητήριος δύναμη η εγχώρια ζήτηση και το QE.

Κομισιόν: Αναβαθμίζει τον στόχο ανάπτυξης για την ευρωζώνη

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης προχώρησε η Κομισιόν κάνοντας λόγο για ούριο άνεμο στην οικονομία με βραχυπρόθεσμους παράγοντες ου δίνουν ώθηση στην μέχρι πρότινος ήπια κυκλική άνοδο της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ΕΕ το 2015 κατά 1,8% και στην ευρωζώνη κατά 1,5%, αναβαθμίζοντας τις αρχικές της εκτιμήσεις κατά 0,1% και 0,2% αντιστοίχως. Για το 2016, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για την ΕΕ και 1,9% για την ευρωζώνη.

Σημειώνει η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης είναι η εγχώρια ζήτηση και τονίζει ότι αναμένεται επιτάχυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης φέτος και ανάκαμψη των επενδύσεων τον επόμενο χρόνο.

«Η ανάκαμψη των οικονομικών της Ευρώπης ενισχύεται» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις και συμπλήρωσε: «Ενώ αυτό είναι ενθαρρυντικό, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι βιώσιμη και θα διαρκέσει. Αυτό μπορεί να συμβεί εφαρμόζοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επιταχύνοντας επενδύσεις και ενθαρρύνοντας τη δημοσιονομική υπευθυνότητα».

«Η ευρωπαϊκή οικονομία απολαμβάνει την πιο λαμπρή άνοιξη των τελευταίων ετών, με ανάκαμψη να καταγράφεται τόσο σε εξωτερικούς παράγοντες όσο και σε μέτρα πολιτικής που αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς» δήλωσε και ο αρμόδιος επίτροπος επί Οικονομικών Θεμάτων, Πιερ Μοσκοβισί και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται όμως, να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί ότι αυτή η ανάκαμψη δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις όπως η διατήρηση των δημοσιονομικών πολιτικών είναι το κλειδί για την αύξηση της απασχόλησης»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v