Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας κινείται στο 2,38%. Στην προηγούμενη δημοπρασία στις 18 Μαρτίου η Πορτογαλία είχε δανειστεί με επιτόκιο 0,047%.

Πορτογαλία: Δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο

H Πορτογαλία πούλησε την Τετάρτη για πρώτη φορά χρεόγραφα με αρνητικό επιτόκιο, εκμεταλλευόμενη το περιβάλλον μειωμένων επιτοκίων που έχει οδηγήσει χαμηλότερο το κόστος δανεισμού.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η υπηρεσία χρέους της χώρας πούλησε 300 εκατ. ευρώ εξάμηνα έντοκα με μέσο επιτόκιο -0,002%. Οι προσφορές από τους επενδυτές ήταν 4,607 φορές υψηλότερες.

Στην προηγούμενη δημοπρασία στις 18 Μαρτίου το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,047%.

Το αρνητικό επιτόκιο σημαίνει ότι οι επενδυτές που αγοράζουν τα χρεόγραφα πληρώνουν ουσιαστικά τη χώρα για να τη δανείσουν.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της κινείται στο 2,38%. Στις 12 Μαρτίου είχε υποχωρήσει στο 1,509%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε να συλλέγει στοιχεία το Bloomberg.

To 2012 η απόδοση είχε εκτιναχτεί στο 18%. Το χρέος της χώρας αξιολογείται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch, τη Moody’s και τη Standard’s & Poor’s.

Η Πορτογαλία εντάσσεται στην ομάδα των κρατών όπως η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ελβετία που έχουν δανειστεί με αρνητικό επιτόκιο μετά την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της EKT.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v