Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμένει αύξηση επιτοκίων το 2015 η Yellen

Τον δρόμο για μια αύξηση επιτοκίων πριν το τέλος του έτους άνοιξε η επικεφαλής της Fed. Κοντά στον στόχο της πλήρους απασχόλησης η αμερικανική οικονομία. Προσωρινοί οι παράγοντες πίσω από τον αδύναμο πληθωρισμό, υποστηρίζει.

Αναμένει αύξηση επιτοκίων το 2015 η Yellen

H επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, δήλωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι σε τροχιά να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα το 2015, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οικονομικές «εκπλήξεις» μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγή σχεδίων.

«Τα περισσότερα μέρη της Επιτροπής FOMC, μεταξύ των οποίων και εγώ, αναμένουν ότι η επίτευξη αυτών των συνθηκών θα επιφέρει πιθανότατα μια αρχική αύξηση των επιτοκίων αργότερα το 2015 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένας σταδιακός ρυθμός σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η κ. Yellen σε ομιλία που έδωσε την Πέμπτη στο Άμχερστ της Μασαχουσέτης. «Αλλά αν η οικονομία μάς εκπλήξει, οι εκτιμήσεις μας για την κατάλληλη νομισματική πολιτική θα αλλάξουν», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν να αφήσουν τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα, λέγοντας ότι «οι τρέχουσες παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις» ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Οι «αντίθετοι άνεμοι» και ο πληθωρισμός

«Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τον ρυθμό με τον οποίο οι αντίθετοι αυτοί άνεμοι που περιορίζουν την εγχώρια οικονομία θα εξασθενήσουν», τόνισε η κ. Yellen. «Οι πρόσφατες παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις αναδεικνύουν το ρίσκο, μια επιβράδυνση στην ανάπτυξη στο εξωτερικό να περιορίσει λίγο περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ», σημείωσε.

Η ίδια υποστήριξε ωστόσο ότι συνολικά η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται μακριά από τον στόχο της πλήρους απασχόλησης. «Αντίθετα, ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται κάτω από τον στόχο της Επιτροπής τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους 12 μήνες είναι ουσιαστικά μηδενικός».

Σημειώνεται ότι οι δύο στόχοι που έχει θέσει η Fed για την αύξηση των επιτοκίων είναι η πλήρης απασχόληση και η αύξηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι πίσω από τον αδύναμο πληθωρισμό βρίσκονται «προσωρινοί παράγοντες» όπως η πτώση στις τιμές της ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v