Βρετανία: Σε επίπεδα προ κρίσης η ανάπτυξη το β' τρίμηνο

Για 10ο συνεχόμενο τρίμηνο αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε και οι αποδοχές των εργαζομένων ενισχύονται με τους γρηγορότερους ρυθμούς από το 2007. Βάσει των στοιχείων, ενδέχεται να υπάρξει μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

Βρετανία: Σε επίπεδα προ κρίσης η ανάπτυξη το β τρίμηνο

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Βρετανία ήταν κατά το δεύτερο τρίμηνο 0,6% πάνω από τα επίπεδα που άγγιζε στις αρχές του 2008, πριν την ύφεση. Όπως τονίζει το Bloomberg, οι εργαζόμενοι βλέπουν τους μισθούς τους να αυξάνονται με τους γρηγορότερους ρυθμούς των τελευταίων οκτώ ετών.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα που έδωσε η αρμόδια στατιστική υπηρεσία την Τετάρτη, η οικονομία αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ στην ανάπτυξη αυτή οδήγησε το εμπόριο.

Οι αμοιβές των εργαζομένων εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 4,7% σε σχέση με πέρυσι, το οποίο αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2007. Πρόκειται για άνοδο στους μισθούς και στις κοινωνικές παροχές, τη στιγμή που οι φόροι μειώνονται. Με τον πληθωρισμό κοντά σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα εκτοξεύτηκε κατά 2% συγκριτικά με προηγούμενο τρίμηνο, ενώ πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο εδώ και τρία χρόνια.

Όπως τονίζει το Bloomberg, τα δεδομένα αυτά ενισχύουν την άποψη πως η οικονομία της Βρετανίας, η οποία έχει αναπτυχθεί για 10 συνεχόμενα τρίμηνα, εξακολουθεί να ισχυροποιείται. Με τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας, οι εξελίξεις οδήγησαν τον διοικητή της τράπεζας, Μαρκ Κάρνεϊ, να επισημάνει πως πλησιάζει η στιγμή για μία πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v