Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν την εγγύηση καταθέσεων

Τη σταδιακή εισαγωγή του σχεδίου εγγύησης όλων των καταθέσεων στην ευρωζώνη μέχρι και 100.000 ευρώ θα υποστηρίξουν οι ηγέτες της Ε.Ε. στην Σύνοδο της ερχόμενης εβδομάδας. Η γερμανική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην θέση της κατά του σχεδίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν την εγγύηση καταθέσεων

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα υποστηρίξουν την ερχόμενη εβδομάδα τη σταδιακή εισαγωγή του σχεδίου εγγύησης όλων των καταθέσεων στην ευρωζώνη μέχρι και 100.000 ευρώ, παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε χθες κατά των σχεδίων για ενιαία ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, λέγοντας πως η πρόταση απειλεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και πως μπορεί να είναι παράνομη υπό τους όρους των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ηγέτες ζητούν από τους υπουργούς Οικονομικών να εργαστούν εντατικά για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης – μια φράση που χρησιμοποιείται από τους αξιωματούχους της ΕΕ προκειμένου να περιγράψει το ενιαίο ταμείο.

Το Βερολίνο υποστηρίζει πως πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για διαμοιρασμό της εν λόγω ευθύνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει σε τρόπους ελαχιστοποίησης των κινδύνων που συνδέονται με τις καταθέσεις.

Το σχέδιο συμπερασμάτων προσπαθεί να εστιάσει σε αυτό ακριβώς: «Περισσότερη δουλειά για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα και την αποδυνάμωση του δεσμού μεταξύ τραπεζών και κρατών, θα έπρεπε να προωθηθεί παράλληλα με τη σταδιακή είσοδο ενός Ευρωπαϊκού Σχεδίου Εγγύησης Καταθέσεων», αναφέρει.

Ο εκπρόσωπος της Άγγελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, αντέδρασε στην δημοσίευση του Reuters, λέγοντας πως η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει την αντίθεση της στο σχέδιο πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων.

«Στις σημερινές συζητήσεις για το προσχέδιο επανέλαβε την θέση της και θα συνεχίσει να το κάνει» τόνισε. Ο ίδιος ανέφερε ακόμα πως το προσχέδιο που επικαλέστηκε το Reuters παρουσιάστηκε την Τετάρτη σε επίπεδο εκπροσώπων κρατών και θα «συζητηθεί και αναθεωρηθεί» πολλές φορές πριν από την Σύνοδο της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα. 

Τι συμφωνήθηκε στο Ecofin για το Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης

Στη χθεσινή τους συνεδρίαση, σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να παράσχουν εθνικές πιστωτικές γραμμές έως 55 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα κόστη των προβληματικών τραπεζών μέχρις ότου υπάρξουν αρκετές συνεισφορές από τις τράπεζες στο Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης.

Οι εθνικές πιστωτικές γραμμές, που θα «ανοίξουν» στις αρχές του επόμενου έτους, θα αποτελέσουν το «μαξιλάρι» του Ταμείου στο οποίο οι τράπεζες θα καταβάλουν ετήσια τέλη, και το οποίο στο τέλος της οκταετούς μεταβατικής περιόδου θα διαθέτει 55 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο αποτελεί μέρος της τραπεζικής ένωσης της ευρωζώνης, στο πλαίσιο της οποίας όλες οι μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης τελούν υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όλες οι τραπεζικές καταθέσεις θα είναι εγγυημένες μέχρι τις 100.000 ευρώ.

«Τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στην τραπεζική ένωση συμφωνούν να θέσουν σε εφαρμογή ένα σύστημα χρηματοδοτήσεων-γεφυρών προκειμένου να διασφαλίσουν την επαρκή χρηματοδότηση του Ενιαίου Ταμείου Εκκαθάρισης κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Από το 2016 κάθε συμμετέχον κράτος-μέλος θα εισέρχεται σε μια εναρμονισμένη συμφωνία δανειακής διευκόλυνσης με το Συμβούλιο του Ενιαίου Ταμείου Εκκαθάρισης (SRB), που θα προβλέπει μια επιμέρους εθνική πιστωτική γραμμή προς το SRB, για να στηρίξει το εθνικό μερίδιο στο Ταμείο στην περίπτωση ενδεχόμενων χρηματοδοτικών αστοχιών μετά από περιπτώσεις εκκαθάρισης τραπεζών του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους».

Το ποσό των 55 δισ. ευρώ θα μοιραστεί μεταξύ των κυβερνήσεων κρατών-μελών, ανάλογα με το ποσό που αναμένεται να καταβάλλουν οι αντίστοιχοι εθνικοί τραπεζικοί τομείς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το συνολικό ποσό και η κατανομή θα επανεξεταστούν μέχρι το τέλος του 2017 ή νωρίτερα, στην περίπτωση που ένα κράτος εκτός ευρωζώνης ενταχθεί στην τραπεζική ένωση».

Οι εθνικές πιστωτικές γραμμές θα χρησιμοποιούνται ως ύστατη λύση, αφού έχουν πρώτα εξαντληθεί όλες οι άλλες πηγές χρηματοδότησης, μεταξύ των οποίων το bail-in των μετόχων, των κατόχων junior και senior ομολόγων και ακόμα και των καταθετών, στο πλαίσιο της οδηγίας για την ανάκαμψη και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων (BRRD).

Το Ταμείο θα μπορεί επίσης να δανείζεται από μόνο του χρήματα, με εγγύηση τις μελλοντικές τραπεζικές συνεισφορές. Και αυτή η επιλογή θα πρέπει να εξαντληθεί προτού χρησιμοποιηθούν οι εθνικές πιστωτικές γραμμές.

«Ένα τέτοιο σύστημα εθνικών πιστωτικών γραμμών θα διασφαλίσει την προστασία των φορολογούμενων και θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο μεσοπρόθεσμα, καθώς ο τραπεζικός τομέας του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους θα ευθύνεται για την αποπληρωμή των ποσών που θα αντλούνται από την πιστωτική γραμμή», αναφέρεται στην ανακοίνωση των υπουργών.

Τελικά, οι εθνικές πιστωτικές γραμμές θα αντικατασταθούν από ένα κοινό «μαξιλάρι», πιθανότατα το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, το αργότερο στο τέλος της οκταετούς μεταβατικής περιόδου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v