Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αγνοείται» ο μεγαλομέτοχος της Fosun

Η εταιρεία του Guo Guangchang έχει «χάσει την επαφή» μαζί του, ενώ την τελευταία φορά που τον είδαν ήταν στη Σανγκάη. Είναι ο 17ος πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα, με καθαρή αξία 5,6 δισ. δολαρίων.

«Αγνοείται» ο μεγαλομέτοχος της Fosun

Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Guo Guangchang δεν μπορεί να βρεθεί, όπως ανέφερε στον ιστότοπό του το περιοδικό Caixin. Σύμφωνα με το Bloomberg, η κινεζική κοινοπραξία της οποίας προεδρεύει ο Guangchang, Fosun Group, έχει «χάσει την επαφή» μαζί του.

H μετοχή του ομίλου, που έχει συμμετοχή στη Folli Follie, έχει ήδη τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης, ενώ η ελληνική μετοχή δέχεται πιέσεις στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο κινεζικός όμιλος είναι και ένας από τους επενδυτές στο σχήμα που κατέθεσε τη μοναδική προσφορά για την εκμετάλλευση του Ελληνικού, υπό την Lamda Development. Παράλληλα φέρονταν ως υποψήφιος για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση των τουριστικών λιμένων (μαρίνες).

Όπως ανέφερε σχετικά με το θέμα ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, Liang Xinjun, το Fosun Group «χειρίζεται» την κατάσταση. Το περιοδικό επικαλείται ως πηγή ένα στέλεχος της εταιρίας που επεσήμανε πως ο Guangchang ήταν το μεσημέρι στη Σανγκάη και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα οι κλήσεις στο τηλέφωνό του ήταν αναπάντητες.

Ο Guo Guangchang, ο οποίος είναι και ιδρυτής του Fosun Group, είναι ο 17ος πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, με καθαρή αξία 5,6 δισ. δολαρίων. Αποκαλεί τον εαυτό του μαθητή του Warren Buffett και έχει οδηγήσει την κοινοπραξία του σε πάρα πολλές εξαγορές παγκοσμίως. Η Fosun International ανακοίνωσε φέτος 16 συμφωνίες συνολικής αξίας 29 δισ. γουάν (4,5 δισ.). Η εταιρία -στην οποία ανήκει το Club Mediterranee, ενώ αγόρασε και ένα μερίδιο στο Cirque du Soleil- δραστηριοποιείται στις ασφάλειες, στα ακίνητα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα εμπορεύματα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η είδηση έρχεται καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιπαλέψει τη διαφθορά ενώ έχει λάβει χώρα μια σειρά εξαφανίσεων ή συλλήψεων υψηλά ιστάμενων στελεχών της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας. Το δημοσίευμα αναφέρει πως δεν είναι σαφές το αν ο Guo Guangchang κρατείται λόγω κάποιας σχετικής έρευνας, αφού στην Κίνα τα νέα για τις εξαφανίσεις εταιρικών στελεχών κάποιες φορές προηγούνται μιας επίσημης ανακοίνωσης για σύλληψη ή κράτηση.

Η εκστρατεία του Πεκίνου κατά της διαφθοράς έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων στη σύλληψη κορυφαίων στελεχών της Citic Securities, της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Κίνας. Πρόσφατα, επίσημα μέσα ενημέρωσης συνέδεσαν τον Guo Guangchang με τις έρευνες κατά της διαφθοράς, ενώ τον Αύγουστο ένα επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο συνέδεσε το όνομά του με έναν άλλο επιχειρηματία της Σανγκάης που καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη για υπεξαίρεση και δωροδοκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v