Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελβετία κατάσχει υπάρχοντα των προσφύγων για να καλύψει τα κόστη

Η Ελβετία ακολουθεί τη Δανία, που κατάσχει περιουσιακά στοιχεία προσφύγων για να καλύψει τα κόστη που προκύπτουν από την επεξεργασία των αιτήσεών τους και την παροχή κοινωνικής αρωγής.

Η Ελβετία κατάσχει υπάρχοντα των προσφύγων για να καλύψει τα κόστη

Οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελβετία οφείλουν να παραδώσουν στο κράτος οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία αξίζουν άνω των 1.000 ελβετικών φράγκων, για να βοηθήσουν με το κόστος συντήρησής τους, σύμφωνα με το ελβετικό κανάλι SRF που αποκάλυψε την Πέμπτη μια πρακτική που έχει προσελκύσει έντονες επικρίσεις κατά της Δανίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, το κανάλι έδειξε μια απόδειξη από Σύρο πρόσφυγα που είπε πως του δόθηκε από τις αρχές, αφού αναγκάστηκε να παραδώσει πάνω από τα μισά μετρητά που είχαν απομείνει στην οικογένειά του μετά την πληρωμή των εμπόρων ανθρώπων που τους οδήγησαν στην Ελβετία.

Έδειξε επίσης ένα ενημερωτικό έγγραφο για τους πρόσφυγες, το οποίο ανέφερε: «Αν έχετε στην κατοχή σας ιδιοκτησία αξίας πάνω από 1.000 ελβετικά φράγκα όταν φτάνετε σε ένα κέντρο υποδοχής, απαιτείται να παραδώσετε αυτά τα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία σε αντάλλαγμα μιας απόδειξης».

«Αυτό είναι αναξιοπρεπές (...) Πρέπει να αλλάξει», σχολίασε ο Stefan Frey της ομάδας αρωγής προς τους πρόσφυγες Schweizerische Fluechtlingshilfe.

Το SRF τόνισε πως η κρατική αρχή για τη μετανάστευση, SEM, δικαιολόγησε το μέτρο θυμίζοντας τον νόμο που ζητά από αιτούντες ασύλου και πρόσφυγες να συνδράμουν στο κόστος επεξεργασίας των αιτήσεών τους και παροχής κοινωνικής βοήθειας, όπου αυτό είναι δυνατό.

«Αν κάποιος φύγει οικειοθελώς μέσα σε επτά μήνες, αυτό το άτομο μπορεί να πάρει τα χρήματά του πίσω και να τα πάρει μαζί του. Αλλιώς, τα χρήματα καλύπτουν κόστη που εκείνος παράγει», υποστήριξε εκπρόσωπος της SEM μιλώντας στο SRF.

Επιπλέον, οι πρόσφυγες που εξασφαλίζουν το δικαίωμα να παραμείνουν και να εργαστούν στην Ελβετία είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν το 10% του μισθού τους για έως και 10 χρόνια, μέχρι να αποπληρώσουν 15.000 ελβετικά φράγκα σε κόστη.

Στο μεταξύ, η Δανία τροποποιεί μια πρόταση για κατάσχεση της περιουσίας των προσφύγων ώστε να καλυφθεί οικονομικά η παραμονή τους. Η χώρα σχεδιάζει να αυξήσει το ποσό που τους επιτρέπεται να κρατήσουν, αφού επικρίθηκε έντονα από τα Ηνωμένα Έθνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v