Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Στο 6,9% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2015

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το κινεζικό ΑΕΠ ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες των αναλυτών, γεγονός που έτυχε θετικής υποδοχής από τα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα. Σε χαμηλά 25 ετών ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.

Κίνα: Στο 6,9% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2015

Με τον βραδύτερο ρυθμό από το 2009 αναπτύχθηκε η κινεζική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2015, αυξάνοντας τις πιέσεις στην κινεζική κυβέρνηση, η οποία ήδη αγωνίζεται για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Οι ανησυχίες για την ικανότητα χάραξης πολιτικής της κινεζικής κυβέρνησης βρίσκονται στην κορυφή της «λίστας» των επενδυτικών ρίσκων για φέτος, καθώς νέα πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων και του γουάν ενέτειναν τις ανησυχίες για ταχεία επιδείνωση της κινεζικής οικονομίας.

Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης του 6,8% το δ' τρίμηνο ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες των αναλυτών, γεγονός που έτυχε θετικής υποδοχής από τα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα.

Για το σύνολο του έτους, η Κίνα εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 6,9%, το χαμηλότερο των τελευταίων 25 ετών.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα θεωρούνταν "ατμομηχανή" για την παγκόσμια ανάπτυξη, ωστόσο πλέον βρίσκεται σε παρατεταμμένη πορεία επιβράδυνσης. Οι αδύναμες εξαγωγές, η μείωση των επενδύσεων, η αδυναμία στην αγορά ακινήτων και το υψηλό επίπεδο χρέους εντείνουν τα προβλήματα για την κυβέρνηση της χώρας, η οποία βρίσκεται σε βάση μετάβασης προς ένα μοντέλο που είναι πιο προσανατολισμένο προς τις αγορές, το οποίο όμως απαιτεί την εκχώρηση ελέγχου από την πλευρά των Κινέζων ηγετών.

Η στατιστική υπηρεσία της Κίνας, ανακοινώνοντας τα στοιχεία για το ΑΕΠ, σχολίασε πως ο ρυθμός ανάπτυξης του 2015 επιτεύχθηκε με δυσκολία, προσθέτοντας πως οι διαρθρωτικές προσαρμογές της κινεζικής οικονομίας βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο.

Αυτό τονίζει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το Πεκίνο στο να μετατρέψει την πολιτική του -είτε πρόκειται για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, για μεταρρυθμίσεις, για αυξημένες δημοσιονομικές δαπάνες, είτε για μείωση της γραφειοκρατίας- σε πραγματική ανάπτυξη το 2016.

Σημειώνεται ότι σήμερα ανακοινώθηκαν επίσης τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία αυξήθηκε κατά 5,9% τον Δεκέμβριο έναντι του 6% που ανέμεναν οι αναλυτές και έναντι του 6,2% τον Νοέμβριο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,1% από 11,2% τον Νοέμβριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v