Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον πλανήτη σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Το WEF ρωτά κάθε χρόνο τα μέλη του ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Φέτος άλλες προκλήσεις έχουν εκτοπίσει τα οικονομικά ρίσκα ενώ η ακούσια μετανάστευση βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον πλανήτη σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Το 2016 είναι η δεύτερη χρονιά μέσα σε μια δεκαετία, κατά την οποία κάποιος οικονομικός κίνδυνος δεν μπαίνει στην πρώτη πεντάδα των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum - WEF), η ακούσια μετανάστευση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η αποτυχία άμβλυνσης της κλιματικής αλλαγής, οι διακρατικές συγκρούσεις και οι μεγάλες φυσικές καταστροφές, σχηματίζουν την πρώτη πεντάδα.

Τρεις από τους πέντε μεγαλύτερους κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα το έτος που διανύουμε είναι περιβαλλοντικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα μέλη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι βρίσκονται στην τέταρτη θέση και η μετανάστευση από την κοινωνική της διάσταση, στην κορυφή.

Πέραν του 2016, μέσα στην τελευταία δεκαετία μόνο το 2011 –κατά το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των προκλήσεων ήταν επίσης περιβαλλοντικού χαρακτήρα- δεν εμφάνισε οικονομικούς κινδύνους στην κορυφή της λίστας. Το 2015, μεγαλύτερη πρόκληση αποτέλεσαν οι διακρατικές συγκρούσεις, ενώ το 2014 η άνιση κατανομή του εισοδήματος, ένας κίνδυνος που βρέθηκε στην κορυφή της λίστα από το 2012 μέχρι το 2014.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους κινδύνους τα τελεύταία τρία χρόνια, ενώ η οικονομικής φύσης πρόκληση της ανεργίας και υποαπασχόλησης που μπήκε στη λίστα το 2015 έχει εκτοπιστεί από άλλα προβλήματα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v