Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο αυξήσεις επιτοκίων βλέπει για φέτος η Fed

Η Fed προβλέπει δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2016 εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Βλέπει σημάδια ενίσχυσης της αγοράς εργασίας. Mειοψήφισε η Esther George, υποστηρίζοντας μια αύξηση 25 μονάδων βάσης. «Ανοιχτή» η συνεδρίαση του Απριλίου λέει η Yellen.

Δύο αυξήσεις επιτοκίων βλέπει για φέτος η Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,25 με 0,5% στην συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, αλλά διεμήνυσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας και η βελτίωση της αγοράς απασχόλησης θα της επιτρέψουν να συνεχίσει την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κατά την διάρκεια της χρονιάς. 

«Μια σειρά πρόσφατων ενδείξεων, συμπεριλαμβανομένων και των ισχυρών κερδών στις θέσεις εργασίας, δείχνουν περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Ο πληθωρισμός κινήθηκε υψηλότερα τους τελευταίους μήνες» αναφέρει η Fed στην ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed προειδοποίησαν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ρίσκα από την αβέβαιη πορεία της παγκόσμιας οικονομιάς.

«Ωστόσο, οι παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις συνεχίζουν να δημιουργούν κινδύνους και θα κρατήσουν τον πληθωρισμό χαμηλά για το υπόλοιπο του 2016» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν τώρα δύο αυξήσεις επιτοκίων ως το τέλος του έτους, έναντι τεσσάρων που ανέμεναν τον Δεκέμβριο. Προβλέπουν ακόμα χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και πληθωρισμό για το 2016, ενώ υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για το που θα βρίσκονται τα επιτόκια μακροπρόθεσμα στο 3,30% από 3,50% προηγουμένως. 

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% φέτος από 1,6% που αναμενόταν προηγουμένως. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας βλέπουν τώρα των δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται 1,9% το 2017 και 2% το 2018. 

Η Esther George δεν στήριξε την απόφαση των συναδέλφων του και τάχθηκε υπέρ μιας αύξησης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης.

Υellen: «Ανοιχτή» η συνεδρίαση του Απριλίου

Το οικονομικό outlook της Fed δεν έχει αλλάξει σημαντικά από την συνάντηση του Δεκεμβρίου, δήλωσε η Janet Yellen στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την συνεδρίαση της FOMC.

Η αγορά εργασίας συνεχίζει να ενισχύεται, η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί και ο πληθωρισμός αυξάνεται με αργό ρυθμό, σημείωσε.

Ωστόσο, η επικεφαλής της Fed δήλωσε πως η αύξηση στους μισθούς δεν είναι η αναμενόμενη. «Εχω εκπλαγεί σε ένα βαθμό από το ότι δεν βλέπουμε μεγαλύτερη ενίσχυση στην αύξηση των μισθών» σημείωσε.

Η ίδια αναγνώρισε ότι οι συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν βελτιωθεί μετά την αναταραχή στις αρχές του έτους. Ωστόσο, η παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζει να επιβραδύνεται.

Όσον αφορά την πρόβλεψη για δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2016, η κα. Yellen απάντησε πως οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για την πορεία της νομισματικής πολιτικής δεν αποτελούν δέσμευση και τόνισε ότι η συνεδρίαση του Απριλίου παραμένει «ανοιχτή».

Όπως διευκρίνισε, είναι προτιμότερο να αυξηθούν γρήγορα τα επιτόκια αν επιταχυνθεί η οικονομία, παρά να μειωθούν αν αρχίσει να κατεβάζει ταχύτητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v