Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yellen: «Ανοιχτή» η συνεδρίαση του Απριλίου για τα επιτόκια

Οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για την πορεία της νομισματικής πολιτικής δεν αποτελούν δέσμευση επισήμανε η Janet Yellen και τόνισε ότι η συνεδρίαση του Απριλίου παραμένει «ανοιχτή».

Yellen: «Ανοιχτή» η συνεδρίαση του Απριλίου για τα επιτόκια

Το οικονομικό outlook της Fed δεν έχει αλλάξει σημαντικά από την συνάντηση του Δεκεμβρίου, δήλωσε η Janet Yellen στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την συνεδρίαση της FOMC.

Η αγορά εργασίας συνεχίζει να ενισχύεται, η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί και ο πληθωρισμός αυξάνεται με αργό ρυθμό, σημείωσε.

Ωστόσο, η επικεφαλής της Fed δήλωσε πως η αύξηση στους μισθούς δεν είναι η αναμενόμενη. «Εχω εκπλαγεί σε ένα βαθμό από το ότι δεν βλέπουμε μεγαλύτερη ενίσχυση στην αύξηση των μισθών» σημείωσε.

Η ίδια αναγνώρισε ότι οι συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν βελτιωθεί μετά την αναταραχή στις αρχές του έτους. Ωστόσο, η παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζει να επιβραδύνεται.

Όσον αφορά την πρόβλεψη για δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2016, η κα. Yellen απάντησε πως οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για την πορεία της νομισματικής πολιτικής δεν αποτελούν δέσμευση και τόνισε ότι η συνεδρίαση του Απριλίου παραμένει «ανοιχτή».  

Όπως διευκρίνισε, είναι προτιμότερο να αυξηθούν γρήγορα τα επιτόκια αν επιταχυνθεί η οικονομία, παρά να μειωθούν αν αρχίσει να κατεβάζει ταχύτητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v