Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αναλυτές δε βλέπουν φέτος άνοδο στις ευρωπαϊκές μετοχές

Στα τέλη του 2015 οι αναλυτές περίμεναν μια μέση άνοδο 12% στις ευρωπαϊκές μετοχές. Αντίθετα, αναμένουν πλέον άνοδο μόλις 1% στον Euro Stoxx 50, σκιαγραφώντας την πιο απαισιόδοξη εικόνα εδώ και πέντε χρόνια. Στις 3.301 εκτιμούν το δείκτη.

Οι αναλυτές δε βλέπουν φέτος άνοδο στις ευρωπαϊκές μετοχές

Οι στρατηγικοί αναλυτές έχουν μειώσει δραματικά τις προσδοκίες τους για τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών, σκιαγραφώντας για το 2016 την πλέον απαισιόδοξη εικόνα εδώ και πέντε χρόνια.

Ο Euro Stoxx 50 Index -ο οποίος έχει πληγεί από μια από τις πιο αδύναμες περιόδους εδώ και εννέα χρόνια- αναμένεται να εμφανίσει άνοδο 1% για όλο το 2016. Ωστόσο, μόλις πριν λίγους μήνες οι ίδιοι αναλυτές έκαναν λόγο για μια άνοδο 12%.

Η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη είναι της Societe Generale που έχει μειώσει την εκτίμησή σε μια πτώση 0,5% από άνοδο 22%.

«Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον αρκετά βραδείας ανάπτυξης και οι εταιρίες ανακαλύπτουν πως δεν είναι ικανές να προσφέρουν την ανάπτυξη κερδών που πίστευαν», τόνισε ο Peter Dixon, οικονομολόγος στην Commerzbank στο Λονδίνο. «Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να είμαστε προσεκτικοί. Θα είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι απλά να πλησιάσουμε στα επίπεδα που είδαμε στο τέλος του έτους», εκτίμησε.

Καθώς τα δύο τρίτα των μελών του Euro Stoxx 50 εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω του επιπέδου της 31ης Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 10 από τους 12 αναλυτές που συμβουλεύτηκε το Bloomberg έχουν μειώσει την πρόβλεψή τους για το 2016 από το Δεκέμβριο και μετά, ρίχνοντας τη μέση πρόβλεψη για το δείκτη στο 3.301 από 3.646. Αντίθετα, το Δεκέμβριο η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη ήταν εκείνη της Bankhaus Lampe που έκανε λόγο για άνοδο 6,2%.

Στο μεταξύ, η ΕΚΤ αναμενόταν να καθησυχάσει τις αγορές αλλά, αντ' αυτού, η απόφασή της την περασμένη εβδομάδα να μειώσει και τα τρία βασικά επιτόκια και να τονώσει την αγορά ομολόγων δεν πυροδότησε μια ισχυρή ανάκαμψη: «Παραμένω εξαιρετικά σκεπτικός σχετικά με τον αντίκτυπο της QE στην τόνωση της οικονομίας», τόνισε ο Dixon, προσθέτοντας ότι «αν αυτό λειτουργήσει έστω και λίγο –και δεν έχει ακόμη αποδείξει το βαθμό στον οποίο λειτουργεί- οι συνέπειες θα γίνουν αντιληπτές μόνο μακροπρόθεσμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v