Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ από λουκέτα στα hedge funds

Το περασμένο έτος ήταν η χειρότερη χρονιά για ρευστοποιήσεις από το 2009, με 979 hedge funds να κλείνουν. Πολλοί επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από εταιρείες του κλάδου.

Μπαράζ από λουκέτα στα hedge funds

Περισσότερα hedge funds έκλεισαν το 2015 σε σχέση με οποιαδήποτε περίοδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση και μετά, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε η Hedge Fund Research. Όπως τονίζουν οι Financial Times, οι αναταράξεις στις αγορές πίεσαν προς τα κάτω τις επιδόσεις της βιομηχανίας. Η εικόνα δεν είναι καλύτερη τους πρώτους μήνες του 2016.

Το περασμένο έτος ήταν η χειρότερη χρονιά για ρευστοποιήσεις από το 2009, με 979 hedge funds να κλείνουν από 864 το 2014. Τα στοιχεία κατέδειξαν ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 λιγότερα funds άνοιξαν σε σχέση με οποιαδήποτε περίοδο από το 2009 και μετά: μόλις 183 έναντι 269 το τρίτο τρίμηνο.

Τα νούμερα αφορούν σε μια περίοδο κατά την οποία πολλά από τα πιο γνωστά funds υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Ο δείκτης HFRI Fund Weighted Composite εμφάνισε πτώση 0,9% πέρυσι, ενώ το Δεκέμβριο πολλά hedge funds μετατράπηκαν σε φορείς διαχείρισης οικογενειακών περιουσιών ή έκλεισαν εντελώς.

Στο μεταξύ, αποθαρρημένοι από τις ασταθείς αγορές, οι πελάτες των hedge funds άρχισαν να φοβούνται τους κινδύνους και να δείχνουν ανυπόμονοι από τις αδύναμες αποδόσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο. Σύμφωνα με τον Kenneth Heinz, πρόεδρο της Hedge Fund Research, πολλοί άρχισαν να ζητούν τα χρήματά τους πίσω.

«Οι επενδυτές έχουν γίνει όλο και πιο επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους και το περιβάλλον για να ξεκινήσει κανείς ένα νέο fund εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό», τόνισε ο πρόεδρος. Τα 20 κορυφαία funds σε όρους περιουσιακών στοιχείων, έλαβαν πέρυσι το 80% των νέων κεφαλαίων.

Όπως αναφέρουν οι FT, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα φέτος. Περιλαμβανομένων απωλειών και ρευστοποιήσεων, η αξία των περιουσιακών στοιχείων των hedge funds έπεσε κατά 64,7 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, στέλνοντας τα συνολικά κεφάλαια της βιομηχανίας κάτω των τριών τρισ. για πρώτη φορά από το Μάιο του 2014. Το Φεβρουάριο που παραδοσιακά υπάρχει μεγάλη εισροή κεφαλαίων, περίπου τρία δισ. δολάρια μπήκαν στα funds έναντι 18,6 δισ. το περασμένο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v