Πολλαπλό χτύπημα στην πρωτεύουσα της Ευρώπης

Τουλάχιστον 34 οι νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες από το σχεδόν ταυτόχρονο χτύπημα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σταθμούς του μετρό. Ευθύνη φέρεται να αναλαμβάνει το ISIS. Κάλεσμα στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Σε συναγερμό η Ευρώπη, με αυξημένους ελέγχους στα σύνορα. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Πολλαπλό χτύπημα στην πρωτεύουσα της Ευρώπης

Πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης άφησε πίσω πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Οι τρομοκράτες χτύπησαν σχεδόν ταυτόχρονα το αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σταθμούς του μετρό, ακόμα και πολύ κοντά στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μάλιστα Μεγάλη Τρίτη των Καθολικών, ημέρα δηλαδή με αυξημένη κίνηση ενόψει των εορτών. 

Το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, το οποίο συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, μεταδίδει πως την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες ανέλαβε το Daesh (Ισλαμικό Κράτος).

Ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 34 νεκρούς σε αεροδρόμιο και σταθμούς του μετρό και δεκάδες τραυματίες (81 στο αεροδρόμιο και 55 μόνο στον σταθμό του μετρό στο Maalbeek). 

Στο αεροδρόμιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας δίπλα στον οποίο βρέθηκε ένα καλασνικοφ. Κάποιοι μιλούν για πυροβολισμούς πριν τις εκρήξεις ενώ ακούστηκε στα αραβικά η φράση «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης στο αεροδρόμιο βρέθηκε και ζώνη με εκρηκτικά. 

Η χώρα τέθηκε ήδη σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου «τέσσερα» και η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους ή στους χώρους που βρίσκονται, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις.

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αυξημένους ελέγχους στα αεροδρόμια αλλά και τα σύνορα χωρών της Ευρώπης.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι βελγικές αρχές καλούν τους πολίτες να επικοινωνούν μέσω social media καθώς υπάρχει πρόβλημα με τα τηλεφωνικά δίκτυα, ενώ όλα τα βασικά μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν διακόψει τα δρομολόγιά τους. 

Εν τω μεταξύ, νεότερες πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Belga αναφέρουν πως εκκενώνεται το βασιλικό πάρκο κοντά στο παλάτι, ενώ σύμφωνα με το τηλεοπτικό σταθμό VTM έχει εκκενωθεί ο πυρηνικός σταθμός Tihange.

 

Το χτύπημα στο αεροδρόμιο

Συγκεχυμένες είναι οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων στο αεροδρόμιο, καθώς βελγικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για 14 νεκρούς και 81 τραυματίες από τις δύο εκρήξεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, πριν τις εκρήξεις ακούστηκαν πυροβολισμοί ενώ κάποιος φώναξε στα αραβικά «ο Αλλάχ είναι Μεγάλος».

Το αεροδρόμιο εκκενώθηκε ενώ όλες οι πτήσεις ακυρώθηκαν και τα αεροπλάνα που κατευθύνονταν στις Βρυξέλλες στάλθηκαν σε κοντινά αεροδρόμια.

Οπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων, κοντά στο γκισέ της American Airlines. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως βρέθηκαν και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στο αεροδρόμιο.

Το βελγικό πρακτορείο DH έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα μια φωτογραφία δυο υπόπτων.

 

 

 

 

Οι επιθέσεις στο μετρό

Λίγο μετά το χτύπημα στο αεροδρόμιο, υπήρξε έκρηξη και σε σταθμό του μετρό (Maelbeek) πολύ κοντά στο κτίριο που βρίσκεται η Κομισιόν. Αργότερα έγινε γνωστό ότι έχουν σημειωθεί εκρήξεις και σε άλλους σταθμούς. Ολοι οι σταθμοί εκκενώνονται και το μετρό σταματά τη λειτουργία του. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το μετρό επιβεβαίωσε πως σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 55 από το χτύπημα στον σταθμό Maelbeek.

 

 

 

 

 

Όλη η Ευρώπη σε συναγερμό

Μετά τις επιθέσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες, τα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης τίθενται σε συναγερμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία ξεκίνησε να διεξάγει ελέγχους στα σύνορα, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε συνέστησε στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Βέλγιο. Ταυτόχρονα η Γαλλία αυξάνει τους ελέγχους στα μέσα μεταφοράς και στέλνει αστυνομικούς στα σύνορα.

Δανία, Σουηδία, Φινλανδία και Γερμανία αυξάνουν την ασφάλεια στα αεροδρόμιά τους, ενώ η Βρετανία αυξάνει την παρουσία της αστυνομίας σε κόμβους μεταφορών. Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας γνωστοποίησε επίσης πως έχει αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορα με Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο. Το Βέλγιο, δε, στέλνει επιπλέον 225 στρατιώτες στις Βρυξέλλες. Ακόμα και στις ΗΠΑ πρόκειται να αυξηθεί η αστυνομική παρουσία στα μέσα μεταφοράς. 

Όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους και βρίσκονται σε «πορτοκαλί συναγερμό». 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα προεδρεύσει μιας συνεδρίας της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες. "Είμαι συγκλονισμένος και ανήσυχος από τα γεγονότα στις Βρυξέλλες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε", έγραψε ο Κάμερον στον λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας πως θα προεδρεύσει μιας συνάντησης της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων COBRA, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. "Θα προεδρεύσω μιας συνάντησης της COBRA για τα γεγονότα στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα το πρωί", πρόσθεσε ο Κάμερον.

Βαλς: Είμαστε σε πόλεμο

Η Γαλλία ζητεί να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ανακοινώνοντας την ανάπτυξη επιπλέον 1.600 αστυνομικών και μελών της χωροφυλακής στη χώρα, μετά τις "σοβαρές επιθέσεις" στις Βρυξέλλες.

"Βρισκόμαστε σε πόλεμο και απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των αρχών", δήλωσε παράλληλα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, έπειτα από έκτακτη σύνοδο της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι αποφασίστηκε να αναπτυχθούν 1.600 επιπλέον αστυνομικοί και μέλη της χωροφυλακής για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα και τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Συνολικά 400 επιπρόσθετοι αστυνομικοί θα ενισχύσουν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και θα επικεντρωθούν επίσης εκ νέου οι περιπολίες του στρατού στους χώρους των δημόσιων μέσων μεταφοράς, διευκρίνισε ο υπουργός μετά την έκτακτη αυτή σύνοδο με τον πρόεδρο Ολάντ. Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια "εξαιρετικά υψηλή" απειλή για την ασφάλειά της, κατέληξε ο ίδιος.

 

 

Το μήνυμα Τσίπρα

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον βελγικό λαό. Ο φόβος, το θρησκευτικό μίσος και ο ρατσισμός δεν πρέπει να νικήσουν την Ευρώπη», έγραψε στο twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

 

Στη δέσμευση της ΕΕ να υποτάξει τον τρόμο μέσω της Δημοκρατίας αναφέρεται με ανάρτησή του στο twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Βελγίου. Τονίζει μάλιστα (στα γαλλικά) ότι "Είμαστε όλοι Βρυξελλιώτες". Η ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής: "Η πρωτεύουσα της Ένωσής μας δέχεται επίθεση. Θρηνούμε νεκρούς. Δεσμευόμαστε η δημοκρατία να νικήσει τον τρόμο. Nous sommes tous Bruxellois".

 

 

Παρακολουθήστε όσα μεταδίδει το skynews σε απευθείας σύνδεση με το αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας: 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v