Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κυνήγι μαγισσών» τα Panama Papers λέει ο ιδρυτής της Mossack Fonseca

Η ιδιωτικότητα «αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα» υποστήριξε ο Ramón Fonseca, τονίζοντας ότι οι πελάτες του δεν έχουν κάνει τίποτα κακό. Περισσότερο βρώμικο χρήμα υπάρχει σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Μαϊάμι παρά στον Παναμά, υπογράμμισε.

«Κυνήγι μαγισσών» τα Panama Papers λέει ο ιδρυτής της Mossack Fonseca

«Δεν είναι αμάρτημα» το άνοιγμα εταιρίας, ανέφερε ένας από τους ιδρυτές του δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times. Ο Ramón Fonseca αρνήθηκε τις κατηγορίες για αδικοπραγία που ακολούθησαν τη διαρροή των εκατομμυρίων ντοκουμέντων και τις χαρακτήρισε «κυνήγι μαγισσών» που αποσκοπεί στο να υπονομεύσει την νόμιμη βιομηχανία ανοίγματος offshore εταιριών.

Ο συνιδρυτής του γραφείου, ο οποίος επεσήμανε ότι πιστεύει πως η αποκάλυψη έγινε από χάκερς, υπερασπίστηκε με σθένος την νομιμότητα της δουλειάς της εταιρίας του εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, κατά τα οποία υπενθύμισε πως το γραφείο δεν έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες.

Ο Fonseca επιμένει πως κανένας από τους πελάτες του δεν έχει κάνει κάτι κακό. «Το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα είναι πολύ σημαντικό –όλοι το έχουν», τόνισε, προσθέτοντας ότι «είναι κάτι που χάνεται σήμερα αλλά αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα».

Σε σχέση με τις εταιρίες που φαίνεται να συνδέονται με το περιβάλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν, το στέλεχος ανέφερε πως πιστεύει ότι το γραφείο του έχει «σταματήσει εδώ και καιρό» τις συναλλαγές με άτομα που σχετίζονται με το Ρώσο ηγέτη.

Επιπλέον, ανέφερε πως κάποια από τα ονόματα που αποκαλύφθηκαν τον εξέπληξαν, αν και δεν ανέφερε ποια ήταν αυτά. Σημείωσε, πάντως, ότι κάποια από τα αρχεία αυτά είναι παλιά και χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980. «Έχουμε ανοίξει πάνω από 250.000 εταιρίες (...) τα πρότυπά μας είναι πολύ υψηλά», υποστήριξε.

Πάντως, ο συνιδρυτής του γραφείου παραδέχθηκε πως «στατιστικά, κάποιες (εταιρίες) θα πρέπει να αποτελούν πρόβλημα». Αλλά και πάλι, επέμεινε ότι η παραμικρή υποψία αδικοπραγίας θα είχε οδηγήσει σε αποχώρηση της Mossack Fonseca.

«Εγγυώμαι πως υπάρχει περισσότερο βρώμικο χρήμα στην Νέα Υόρκη και το Λονδίνο και το Μαϊάμι απ' ότι στον Παναμά», πρόσθεσε το στέλεχος που επέμεινε ότι τη χώρα διέπει αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο Ramón Fonseca παραιτήθηκε από τη θέση του συμβούλου του προέδρου του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα, τον περασμένο μήνα, όταν το δικηγορικό του γραφείο ενεπλάκη στο σκάνδαλο πολιτικής διαφθοράς στη Βραζιλία. Η εταιρία έκλεισε τα γραφεία της στη χώρα, όταν άτομα που είχαν λογαριασμούς στη Mossack Fonseca φάνηκε πως ήταν μπλεγμένα στις έρευνες.

Όταν ερωτήθηκε αν ενδέχεται να εμφανιστούν άλλοι ισχυρισμοί για δεσμούς του γραφείου με το σκάνδαλο, ο Fonseca απάντησε «ελπίζω όχι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v