Πορτογαλία: BlackRock και Pimco μηνύουν την κεντρική τράπεζα

Μήνυση κατά της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας υπέβαλαν 14 επενδυτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι BlackRock και Pimco. Στπ επίκεντρο οι απώλειες περίπου 2 δισ. ευρώ από ομόλογα της Novo Banco που μεταφέρθηκαν στην «κακή τράπεζα» BES.

Πορτογαλία: BlackRock και Pimco μηνύουν την κεντρική τράπεζα

Mια ομάδα 14 διαχειριστών ενεργητικού πήραν νομικά μέτρα κατά της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας για τις απώλειες περίπου 2 δισ. ευρώ στα ομόλογα της Novo Banco, της τράπεζας που δημιουργήθηκε από τα απομεινάρια της Banco Espirito Santo.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το Reuters, η ομάδα των επενδυτικών εταιρειών, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι BlackRock και Pimco, ισχυρίζεται ότι η κεντρική τράπεζα έδρασε παράτυπα όταν μετέφερε πέντε ομόλογα από την Novo Banco στην BES στο τέλος του 2015, οδηγώντας στην απομείωση της αξίας τους.

Μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας τα ομόλογα πουλήθηκαν στα 15 σεντς το ευρώ στα μέσα Ιανουαρίου, με συνολική αξία περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση μεταφοράς των ομολόγων από την «καλή τράπεζα» Νovo Banco στην «κακή τράπεζα» BES, μετά την κατάρρευση της τελευταίας το 2014, λήφθηκε μετά τον εντοπισμό κεφαλαιακού ελλείμματος στην Novo Banco από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Η κεντρική τράπεζα επέλεξε να μεταφέρει τις πέντε εκδόσεις ομολόγων στην BES επί τη βάση ότι η ονομαστική τους αξία δείχνει πως δεν αγοράστηκαν από ιδιώτες επενδυτές αλλά από θεσμικούς.

Ωστόσο, η ομάδα των ομολογιούχων υποστηρίζει πως αυτό αποτελεί διάκριση έναντι πελατών τους, πολλοί από τους οποίους είναι ιδιώτες επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v