Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν: Δεν θα κάνουμε ότι λέει η ΕΕ για την συμφωνία

Επίθεση στην Ε.Ε. από τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν θα αλλάξει η αντιτρομοκρατική νομοθεσία όπως ζητά η Ευρώπη για να προχωρήσει η συμφωνία για τη βίζα. Χαρακτήρισε επείγουσα ανάγκη την αλλαγή του συντάγματος και την μετάβαση σε προεδρικό σύστημα.

Ερντογάν: Δεν θα κάνουμε ότι λέει η ΕΕ για την συμφωνία

Η αλλαγή του τουρκικού συντάγματος και η μετάβαση σε ένα νέο προεδρικό σύστημα είναι άμεση ανάγκη και όχι ζήτημα προσωπικής ατζέντας, δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. 

Το προεδρικό σύστημα δεν είναι κάτι καινούργιο για την χώρα, είναι μέρος της παράδοσης της, πρόσθεσε. 

Όπως μεταδίδει το Reuers, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως το σημερινό κοινοβουλευτικό σύστημα παράγει συνεχώς κρίσεις. 

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει κενό διακυβέρνησης μετά την παραίτηση Νταβούτογλου και ότι δεν θα επηρεαστεί άμεσα η οικονομία. 

Παράλληλα, τόνισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει η αντιτρομοκρατική νομοθεσία απλά για να κλείσει η συμφωνία με την Ε.Ε. για την βίζα. 

Η Ε.Ε. θέλει η Τουρκία να περιορίσει τον ορισμό για το τι συνιστά τρομοκρατία ώστε να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά κριτήρια. Είναι μια από τις πέντε προϋποθέσεις που δεν έχει ακόμα εκπληρώσει η Τουρκία για να κερδίσει την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες στην ζώνη Σένγκεν, όπως προβλέπει η συμφωνία με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.

Ωστόσο ο κ. Ερντογάν επέμεινε την Παρασκευή ότι η Τουρκία συνεχίζει να απειλείται από την τρομοκρατία, υποστηρίζοντας πως η αντιτρομοκρατική νομοθεσία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των Κούρδων μαχητών και των τζιχαντιστών του ISIS.

«Η Ε.Ε. λέει: θα αλλάξετε την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για την βίζα. Συγχωρείστε με αλλά εμείς θα ακολουθήσουμε την πορεία μας και εσείς την δική σας» σημείωσε.

«Γιατί δεν αλλάζετε εσείς τον τρόπο που σκέφτεστε, από την στιγμή που αφήσατε τρομοκράτες να στήσουν σκηνές κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» είπε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στις σκηνές που έστησαν Κούρδοι ακτιβιστές κοντά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες το Μάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v