Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειωμένα κέρδη και ζημιές για τους προμηθευτές της Apple

«Τέλος εποχής» για την εύκολη ανάπτυξη της Apple αλλά και για μια παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού πολλών δισεκατομμυρίων. Μετά το iPhone το χάος, αφού ο τομέας δε βλέπει άλλο προϊόν που θα οδηγήσει άμεσα σε ισχυρή ανάπτυξη.

Μειωμένα κέρδη και ζημιές για τους προμηθευτές της Apple

Οι μειούμενες πωλήσεις της Apple επηρεάζουν την αλυσίδα εφοδιασμού στην Ασία, με τους κατασκευαστές εξαρτημάτων του iPhone να δημοσιοποιούν αδύναμα κέρδη και επιφυλακτικές προβλέψεις.

Όπως σχολιάζει το MarketWatch, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα «τέλος εποχής» όχι μόνο για την εύκολη ανάπτυξη της Apple, αλλά μιας παγκόσμιας αλυσίδας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Foxconn Technology Group, ο κύριος συναρμολογητής iPhone της Apple, ανακοίνωσε σήμερα ότι τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου εμφάνισαν πτώση 9,2% σε 27,58 δισ. νέα δολάρια Ταϊβάν (847,1 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), από 30,39 δισ. πέρυσι.

Τα κέρδη τριμήνου της Pegatron Corp υποχώρησαν κατά 35,1% σε ετήσια βάση, σε 4,1 δισ. νέα δολάρια Ταϊβάν.

Η Sharp που προμηθεύει την εταιρία με οθόνες για iPads και άλλα γκάτζετς, ανακοίνωσε σήμερα πως η μονάδα οθονών κατέγραψε λειτουργική ζημιά ύψους 129,1 δισ. γεν (1,19 δισ. δολάρια) για το οικονομικό έτος που έληξε το Μάρτιο, από 500 εκατ. γεν το προηγούμενο έτος.

Καθαρή ζημιά 31,8 δισ. γεν από απώλεια 12,3 δισ. το 2014, εμφάνισε και η Japan Display για το οικονομικό έτος 2015.

Μεταξύ των προμηθευτών της Apple, κακές επιδόσεις εμφάνισαν επίσης η Sony (αισθητήρες κάμερας), η Largan Precision (εξαρτήματα κάμερας) και η ιαπωνική Nidec (απτικά -haptic- εξαρτήματα για τηλέφωνα και ρολόγια).

Καθώς επιβραδύνεται η ανάπτυξη στα smartphones, οι προμηθευτές επισημαίνουν ότι δε βλέπουν κάποιο άλλο προϊόν που θα μπορέσει να οδηγήσει ισχυρή ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον. «Παρακολουθούμε στενά νέες περιοχές, όπως το Ίντερνετ των Πραγμάτων και τα ηλεκτρονικά αυτοκινήτων. Αλλά μέχρι στιγμής τίποτε δεν πλησιάζει στο ελάχιστο την κλίμακα των smartphones», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Pegatron, Charles Lin.

Οι προμηθευτές ηλεκτρονικών αντιμετώπισαν παρόμοιες προκλήσεις όταν επιβραδύνθηκε η αγορά προσωπικών υπολογιστών, ανέφερε ο Arthur Hsieh, αναλυτής στην UBS, προσθέτοντας ωστόσο ότι σημειώθηκε τότε μια εύκολη μετάβαση στα έξυπνα τηλέφωνα μετά την κυκλοφορία του iPhone το 2007.

Αυτή τη φορά δεν είναι ξεκάθαρο το ποια θα είναι η επόμενη κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, ανέφερε ο Hsieh, σχολιάζοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v