Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Αφήστε τις μετοχές και στραφείτε στο πετρέλαιο

Η αμερικανική τράπεζα υποβάθμισε τις μετοχές σε neutral, ενώ είναι θετική για τα εμπορεύματα και την αγορά πίστωσης. Αναβάθμισε σε neutral τα εμπορεύματα με εξαίρεση τον χρυσό, όπου αναμένει βουτιά περίπου 10% μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Goldman Sachs: Αφήστε τις μετοχές και στραφείτε στο πετρέλαιο

Ήρθε ο καιρός οι επενδυτές να εστιάσουν περισσότερο στην πίστωση και στα εμπορεύματα, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs. Η τράπεζα υποβάθμισε τις μετοχές παγκοσμίως σε neutral από overweight για 12 μήνες, επικαλούμενη ανησυχίες για περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης και υψηλές αποτιμήσεις.

«Μέχρι να δούμε διαρκείς ενδείξεις ανάκαμψης, δεν αισθανόμαστε άνετα με τα ρίσκα από τις μετοχές, ιδιαίτερα καθώς οι αποτιμήσεις είναι κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ», ανέφεραν οι αναλυτές σε σημερινό υπόμνημά τους.

«Τα κέρδη διαρκώς αναθεωρούνται προς τα κάτω σε όλες τις περιοχές, με πρόσφατες θετικές εκπλήξεις να έρχονται κυρίως λόγω του χαμηλού πήχη», πρόσθεσε η ομάδα των ειδικών, περιλαμβανομένων των Christian Mueller-Glissmann, Jeffrey Currie και David Kostin.

Η αρνητική θεώρηση της Goldman Sachs θυμίζει άλλες αμερικανικές τράπεζες που αναμένουν δύσκολο καλοκαίρι για τις μετοχές. Μεταξύ των βασικότερων κινδύνων, πέραν των αδύναμων κερδών, είναι πιθανή αύξηση στα αμερικανικά επιτόκια αλλά και οι προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Αντίθετα, οι στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν μια καλύτερη βραχυπρόθεσμη προοπτική για τον ταλαιπωρημένο τομέα των εμπορευμάτων. Αναβάθμισαν τα εμπορεύματα σε neutral σε τριμηνιαία βάση, επιχειρηματολογώντας πως οι τιμές του πετρελαίου θα καταγράψουν συνεχιζόμενη ανάκαμψη λόγω των διακοπών στην προσφορά.

Για το West Texas Intermediate, οι ειδικοί της Goldman προβλέπουν αύξηση σε 51 δολάρια το βαρέλι κατά το τέταρτο τρίμηνο, πριν «σκαρφαλώσει» στα 60 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Το WTI και το Brent είναι 30% πάνω σε σχέση με τις αρχές του έτους, λόγω της Fed, των στοιχείων της Κίνας και των αναταράξεων στην προσφορά από Νιγηρία, Λιβύη, Καναδά και αλλού.

Πάντως, το MarketWatch διευκρινίζει ότι οι πιο θετικές προβλέψεις της Goldman Sachs δεν επεκτείνονται στον χρυσό. Οι αναλυτές της παραμένουν «απαισιόδοξοι για τον χρυσό» και αναμένουν μια πτώση της τιμής στα 1.150 δολάρια η ουγγιά μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αυτό μεταφράζεται σε βουτιά 10% από τη σημερινή τιμή των 1.272 δολαρίων, τονίζει.

Εκεί όπου η τράπεζα είναι πραγματικά αισιόδοξη, είναι η αγορά πίστωσης: «Εξακολουθούμε να είμαστε overweight στην πίστωση, τόσο για τους τρεις όσο και για τους 12 επόμενους μήνες, δεδομένων των αποτιμήσεων που φαίνονται φθηνότερες σε σχέση με τις μετοχές (...) Η πιστωτική χαλάρωση της ΕΚΤ και η βελτίωση στις τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να στηρίξουν την πίστωση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v