Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Βελτιώνει τις εκτιμήσεις για ΑΕΠ ευρωζώνης

Αμετάβλητη η πρόβλεψη του Οργανισμού για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά καλύτερες από πριν οι εκτιμήσεις για Ευρώπη. Ο Οργανισμός υποβάθμισε τις προβλέψεις για ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα. Απειλή το Βrexit εκτιμά ο Α. Γκουρία.

ΟΟΣΑ: Βελτιώνει τις εκτιμήσεις για ΑΕΠ ευρωζώνης

Νέες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη εξέδωσε σήμερα ο ΟΟΣΑ, διατηρώντας αμετάβλητη την εκτίμηση για το παγκόσμιο ΑΕΠ, αλλά αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Οργανισμός επέμεινε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι 3% φέτος και 3,3% το επόμενο έτος, διατηρώντας τις προβλέψεις στις οποίες είχε προχωρήσει τον περασμένο Φεβρουάριο.

Παράλληλα βελτίωσε τις προβλέψεις για το ΑΕΠ της ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι θα σημειώσει ανάπτυξη 1,6% το 2016 και 1,7% το 2017. Αντίθετα, προηγούμενη εκτίμηση του Φεβρουαρίου είχε κάνει λόγο για ανάπτυξη 1,4% και 1,7% αντίστοιχα.

Προς τα πάνω αναθεώρησε και τις εκτιμήσεις για τη φετινή ανάπτυξη των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών, με 1,6% από 1,3% για τη Γερμανία και 1,4% από 1,2% για τη Γαλλία φέτος. Αμετάβλητες διατήρησε τις προοπτικές για το 2017, στο 1,7% για τη γερμανική οικονομία και 1,5% για τη γαλλική.

Αντιθέτως υποβαθμίστηκαν οι προβλέψεις για τη Βρετανία, σε 1,7% από 2,1% για φέτος. Αμετάβλητη παρέμεινε η εκτίμηση για το 2017, σε 2%.

Προς τα κάτω αναθεωρήθηκαν και οι προβλέψεις για το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών σε 1,8% από 2% για το 2016, αλλά και της Ιαπωνίας σε 0,7% από 0,8%. Για την Κίνα, ο ΟΟΣΑ διατήρησε τις εκτιμήσεις του Φεβρουαρίου για ανάπτυξη 6,54% φέτος και 6,2% την επόμενη χρονιά.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg ο επικεφαλής του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία, τόνισε ότι πρόκειται «συνολικά για μια σχετικά μέτρια προοπτική». «Το εμπόριο αναπτύσσεται δύο με 3%, ενώ θα έπρεπε να αναπτύσσεται 7%», πρόσθεσε.

Το πρακτορείο τονίζει ότι τα σχόλια του επικεφαλής υπογραμμίζουν την υποτονική ανάπτυξη σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές αναδυόμενες αγορές παλεύουν ενάντια σε μια βουτιά στις τιμές των εμπορευμάτων και πλούσιες οικονομίες όπως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες αδυνατούν να επιστρέψουν στις προ κρίσεις επιδόσεις τους.

Επιπλέον, ο Άνχελ Γκουρία προειδοποίησε τους Βρετανούς ψηφοφόρους πως η επιλογή της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα «τιμωρήσει οικονομικά» τη χώρα, εξαλείφοντας από τα εισοδήματα την αξία περίπου ενός μισθού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΟΣΑ.

Το Brexit αποτελεί «απειλή, αλλά κυρίως είναι απειλή για την ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου», υποστήριξε ο επικεφαλής. «Είναι σαν ένα φόρο, για τον οποίο όμως δεν παίρνεις τίποτα σε αντάλλαγμα», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v