Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε διπλό κλοιό οι τζιχαντιστές

Με την ενεργή υποστήριξη των ΗΠΑ, οι τζιχαντιστές χάνουν έδαφος στη Φαλούτζα του Ιράκ και στα σύνορα με την Τουρκία. Kρίσιμη η συνδρομή των αμερικανικών δυνάμεων.

Σε διπλό κλοιό οι τζιχαντιστές

Σε αναδίπλωση φαίνεται να βρίσκονται οι τζιχαντιστές το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ.

Στο Ιράκ είναι σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Φαλούτζα, που βρίσκεται περίπου 64 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Βαγδάτης.

Η πόλη είναι «γνωστή» στις ΗΠΑ από την περίοδο της δεύτερης εισβολής στο Ιράκ αλλά και τις δύο μάχες που διεξήχθησαν το 2004, εκ των οποίων η δεύτερη ήταν και από τις πλέον αιματηρές.

Η Φαλούτζα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη του Ιράκ που πέρασε στην κατοχή του ISIS το 2014.

Ο ιρακινός στρατός, με τη βοήθεια των Αμερικανών αλλά και ισχυρών παραστρατιωτικών σιιτικών δυνάμεων (Ιρανών), ελέγχει ήδη ορισμένα τμήματα της πόλης αλλά τις τελευταίες ημέρες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν ανακοπεί, καθώς εκφράζονται φόβοι για την τύχη των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στη Φαλούτζα (περίπου 50.00 άτομα) και τη μεταχείρισή τους από τους παρανοϊκούς τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, τη Φαλούτζα υπερασπίζονται περίπου 1.000 μαχητές του ISIS.

Αναλυτές εκτιμούν ότι παρά το ευνοϊκό -για τον αμυνόμενο- «τερέν» που διεξάγεται η μάχη, οι τζιχαντιστές δεν έχουν παρά ελάχιστες ελπίδες να κρατήσουν την πόλη και να αντισταθούν αποτελεσματικά και σε βάθος χρόνου απέναντι στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, τα εμπειροπόλεμα σιιτικά στρατεύματα αλλά και τον όγκο των Ιρακινών, που ανέρχεται σε περίπου 20.000 άνδρες.

Η κυβέρνηση θέλει να καταλάβει τη Φαλούτζα για πολιτικούς κυρίως λόγους.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η Φαλούτζα λειτουργεί ως βάση για τη διεξαγωγή βομβιστικών και επιθέσεων αυτοκτονίας στη Βαγδάτη. Ο Al Abadi δέχεται εσωτερικές πιέσεις να καθαρίσει τον εχθρικό «θύλακα» και να αυξήσει την ασφάλεια στην πρωτεύουσα.

Μόνο τον Μάιο περισσότεροι από 500 Ιρακινοί σκοτώθηκαν από βομβιστικές επιθέσεις.

Οι Αμερικανοί φαίνεται να προτιμούσαν μια επίθεση στη Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και στρατηγικά σημαντικότερη από τη Φαλούτζα.

Παράλληλα εξέφρασαν «φόβους» μήπως η επιχείρηση για την ανακατάληψη μιας πόλης με πληθυσμό που ίσως ενδεχομένως να διάκειται εχθρικά στους απελευθερωτές (έχει σουνιτικό πληθυσμό) οδηγήσει σε κατασπατάληση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Παράλληλα με όσα συμβαίνουν στο Ιράκ, στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS διεξάγονται στη Συρία, με τη συμμετοχή χιλιάδων μαχητών και την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται για την ανακατάληψη μιας κρίσιμης στρατηγικά περιοχής κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, που είναι γνωστή ως «θύλακας Manbij» και ελέγχεται από τους τζιχαντιστές.

Αυτή η περιοχή, πλάτους περίπου 80 χιλιομέτρων, είναι η μόνη λωρίδα εδάφους που ενώνει τους τζιχαντιστές με την Τουρκία.

Οι επιχειρήσεις έχουν ως αντικειμενικό σκοπό τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής. Για τους τζιχαντιστές αυτή η περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς διασφαλίζει τα δίκτυα ανεφοδιασμού (και) σε μαχητές.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει πάνω από 4.000 στρατιώτες στο Ιράκ και περίπου 300 στη Συρία.

Στη Συρία και εν αντιθέσει με το Ιράκ, οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει άνδρες των ειδικών δυνάμεων που φέρονται να εμπλέκονται ενεργά στις μάχες.

Παράλληλα οι ΗΠΑ παρέχουν και σε αυτό το μέτωπο αεροπορική υποστήριξη εναντίον των τζιχαντιστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v