Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FED: Μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μ.β.

Την μείωση των επιτοκίων fed funds κατά 0,25% στο 4,5% ανακοίνωσε η αμερικανική κεντρική τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της πλειονότητας των αναλυτών. Η απόφαση δεν ήταν ομώνυμη ενώ η συνοδευτική ανακοίνωση δίνει εικόνα ”ισορροπίας” των κινδύνων. Περιορίζονται τα πρωινά κέρδη στη Wall μετά την ανακοίνωση.

FED: Μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μ.β.
Την μείωση των επιτοκίων fed funds κατά 0,25% στο 4,5% ανακοίνωσε η αμερικανική κεντρική τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της πλειονότητας των αναλυτών.

Παράλληλα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα προχώρησε και σε μείωση των επιτοκίων πιστωτικής διευκόλυνσης κατά 25 μ.β. στο 5%.

Στη συνοδευτική ανακοίνωση, η Federal Reserve επισημαίνει ότι ”οι μειώσεις επιτοκίων θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση των αρνητικών επιπτώσεων στην ευρύτερη οικονομία” από τους κλυδωνισμούς στις χρηματαγορές, ενώ τονίζει ότι ”θα δράσει όπως απαιτείται για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη σταθεροποίηση των τιμών”.

Παράλληλα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι αναμένεται βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης καθώς εντείνεται η διόρθωση στη στεγαστική αγορά της χώρας.

Ωστόσο, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής σημειώνει επίσης ότι ”οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων ίσως οδηγήσουν σε νέες πιέσεις στον πληθωρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή κρίνει ότι παραμένουν κάποιοι πληθωριστικοί κίνδυνοι και θα συνεχίσει να παρατηρεί στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού”.

Επίσης, σε μια φράση που ενδέχεται να παραπέμπει σε διακοπή των μειώσεων επιτοκίων, η επιτροπή τονίζει ότι ”μετά από αυτή την ενέργεια, οι κίνδυνοι για άνοδο του πληθωρισμού ισορροπούν με τους κινδύνους για επιβράδυνση της ανάπτυξης”.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για μείωση των επιτοκίων δεν ήταν ομώνυμη, καθώς ο πρόεδρος της Fed του Κάνσας, Thomas Hoenig ψήφισε υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα επίπεδα του 4,75%.

Επισημαίνεται ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια του επιτοκίου fed funds έδιναν σήμερα το πρωί πιθανότητα 94% να επιβληθεί μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, από περίπου 80% χθες.

Στην ανακοίνωση της απόφασης της Fed, η Wall Street έχασε μεγάλο μέρος των κερδών που κατέγραφε στιςε πρωινές συναλλαγές. Αυτή την ώρα, ο Dow Jones κυμαίνεται στις 13.802 μονάδες με άνοδο 0,07%, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται κατά 0,11%, στις 2.819 μονάδες. Κέρδη 0,08% για τον S&P, στις 1.532 μονάδες.

Νωρίτερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,94%, στις 6.721,6 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 εμφάνισε κέρδη 0,76%, στις 5.847,95 μονάδες. Άνοδος 0,52% για τον DAX 30, που έκλεισε στις 8.019,22 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v