Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Στηρίζει κυρώσεις σε Ισπανία, Πορτογαλία το Eurogroup

Στα χέρια των ευρωπαϊκών αρχών το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών. Μόνο σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες η χρήση δημόσιων κεφαλαίων για τράπεζες. Οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα στηρίξουν ομόφωνα την Κομισιόν για τα ελλείμματα σε Πορτογαλία και Ισπανία στο Ecofin. Στο επίκεντρο και το Brexit.

Ντάισελμπλουμ: Στηρίζει κυρώσεις σε Ισπανία, Πορτογαλία το Eurogroup

Οι ιταλικές τράπεζες είναι ένα ζήτημα που αφορά τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Ο κ. Ντάισελμπλουμε υποστήριξε πως το «bail in» είναι μια πολύ εύλογη οικονομική αρχή που ορίζει ότι οι επενδυτές που είχαν κέρδη πρέπει να συνεισφέρουν στην εκκαθάριση των τραπεζών.«Το "bail in" είναι μια πολύ εύλογη οικονομική αρχή που βασικά λέει ότι αυτοί οι επενδυτές που τοποθέτησαν τα χρήματα τους και αποκόμισαν κέρδη τις καλές εποχές πρέπει να έχουν απώλειες στις κακές εποχές» σημείωσε. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό που έχει εφαρμοστεί νομικά σχεδόν σε όλες τις χώρες» πρόσθεσε.

Ο ίδιος επισήμανε πως η χρήση δημόσιων κεφαλαίων για την στήριξη τραπεζών γίνεται μόνο σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.

Όσον αφορά την απόφαση της Κομισιόν να προτείνει την έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα στηρίξουν ομόφωνα την πρόταση στο αυριανό Ecofin.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι κατά τη «σημερινή συνεδρίαση δεν λήφθηκαν αποφάσεις για κυρώσεις» και επανέλαβε πως οι κανόνες θα εφαρμοστούν με «έξυπνο» τρόπο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στις δύο χώρες αυτές, οι οποίες μάλιστα βγαίνουν από μια «τρομερή» κρίση.

Κομισιόν: «Κόβει» προβλέψεις για ευρωζώνη λόγω Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεώρησε χαμηλότερα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης και της Βρετανίας μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί.

Το μεγαλύτερο χτύπημα θα δεχθεί η Βρετανία. Με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν το βρετανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 1 ως 2,5% λιγότερο το 2017.

Ο αρνητικός αντίκτυπος για την ευρωζώνη υπολογίζεται στο 0,2% με 0,5%.

«Είδαμε την αντίδραση των αγορών μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις για την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας οι επιπτώσεις θα είναι οικονομικές, αλλά και πολιτικές», υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης. Ωστόσο, υπογράμμισε, πως η ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και την ενίσχυση των φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε την Τερέζα Μέι, που θα αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας την Τετάρτη, να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, μέσα από την επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, κάτι που αποτελεί «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ο ESM δεν επηρεάζεται άμεσα σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές του επιχειρήσεις από το Brexit, καθώς η Βρετανία δεν είναι μέλος ούτε της ευρωζώνης ούτε του ESM.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v