ΕΚΤ: Οι τράπεζες της ευρωζώνης αναμένουν αύξηση δανεισμού το γ' τρίμηνο

Οι τράπεζες της ευρωζώνης αναμένουν αύξηση στα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια το τρίτο τρίμηνο. Προς το παρόν δεν εντοπίζεται μεταβολή στην πίστωση λόγω Brexit, δείχνει έρευνα της ΕΚΤ. Περιορίστηκαν τα περιθώρια των τραπεζών το δεύτερο τρίμηνο.

ΕΚΤ: Οι τράπεζες της ευρωζώνης αναμένουν αύξηση δανεισμού το γ τρίμηνο

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένουν αύξηση του δανεισμού με έναν μέτριο ρυθμό κατά το τρίτο τρίμηνο, η οποία θα οδηγηθεί κυρίως από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, παρότι τα πιστοδοτικά κριτήρια θα συνεχίσουν να χαλαρώνουν, όπως τόνισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα συμπεράσματα της κεντρικής τράπεζας βασίζονται σε μια έρευνά της για τον δανεισμό σε τριμηνιαίους όρους, η οποία εξέτασε 141 τράπεζες της ευρωζώνης.

Όπως επεσήμανε η ΕΚΤ, αν και είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η βρετανική απόφαση για Brexit, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάποια αρνητική ανατάραξη είτε για την προσφορά, είτε για τη ζήτηση για πίστωση.

Σύμφωνα με το Reuters, η κεντρική τράπεζα βλέπει μια αύξηση και στα εταιρικά δάνεια κατά το τρίμηνο που έρχεται, ενώ δεν βλέπει κάποια μεταβολή στα δανειοδοτικά κριτήρια εκείνη την περίοδο.

Βάσει των ευρημάτων, τα περιθώρια των τραπεζών της ευρωζώνης περιορίστηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου για τα στεγαστικά δάνεια, καθώς και για τα εταιρικά δάνεια κατά μέσο όρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v