Βρετανία: Στη μεγαλύτερη πτώση της 20ετούς ιστορίας του ο PMI υπηρεσιών

Ο δείκτης υποχώρησε σε 47,4 τον Ιούλιο από 52,3 τον Ιούνιο. Αυτό αντανακλά τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από το 1996 οπότε άρχισαν οι μετρήσεις, καθώς και τη χειρότερη ανάγνωση από το Μάρτιο του 2009 και την παγκόσμια ύφεση.

Βρετανία: Στη μεγαλύτερη πτώση της 20ετούς ιστορίας του ο PMI υπηρεσιών

Η βρετανική οικονομία φαίνεται να συρρικνώνεται με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τη χρηματοπιστωτική κρίση και μετά, στον απόηχο του δημοψηφίσματος του περασμένου μήνα. Σύμφωνα με το Reuters, κύριος δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση στην 20ετή ιστορία του.

Μια πρώιμη έκδοση των δεικτών PMI της Markit κατέδειξε ότι ο τομέας υπηρεσιών, ένας από τους ελάχιστους που οδηγούν την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, έχει πληγεί ιδιαίτερα από το Brexit, με τις παραγγελίες να έχουν κάνει βουτιά και την εμπιστοσύνη να καταρρέει.

Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε σε 47,4 τον Ιούλιο από 52,3 τον Ιούνιο, το οποίο αντανακλά την πιο απότομη πτώση που έχει καταγραφεί από το 1996 απ' όταν άρχισαν οι μετρήσεις, καθώς και την χειρότερη ανάγνωση από το Μάρτιο του 2009 και τα χαμηλά εξαιτίας της παγκόσμιας ύφεσης.

Στο μεταξύ, οι οικονομολόγοι ανέμεναν πολύ μικρότερη πτώση, στο 49,2.

«Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη έρευνα που δείχνει το ρυθμό της δραστηριότητας στην οικονομία και είναι χαλαρή. Αν την πάρουμε κατά κυριολεξία, θα μπορούσε να υπαινίσσεται μια περίοδο συρρίκνωσης στην οικονομία», επεσήμανε ο Philip Shaw, αναλυτής στην Investec. Ο ειδικός πρόσθεσε ότι «ίσως είναι λίγο νωρίς για να βγάλουμε βέβαια συμπεράσματα, αλλά σίγουρα φαίνεται ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι πιο αδύναμο από το πρώτο».

Η απότομη πτώση ενδέχεται να σημάνει συναγερμό για την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία προσπαθεί να αποφασίσει το πόσο επιθετικά χρειάζεται να κινηθεί προκειμένου να αναχαιτίσει την ανατάραξη από το δημοψήφισμα.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η έρευνα της ίδιας της BoE, η οποία δόθηκε την Τετάρτη, κατέδειξε αυξημένη αβεβαιότητα αλλά μια σχετικά περιορισμένη αρχική πτώση στη δραστηριότητα.

Τα στοιχεία αυτά της Markit αποτελούν προκαταρκτική ανάγνωση στο πλαίσιο της μηνιαίας έρευνάς της και βασίζονται στο 85% του συνήθους αριθμού απαντήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v