Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρση κυρώσεων και Turkish Stream συμφώνησαν Πούτιν-Ερντογάν

Βήμα-βήμα θα αρθούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας ανακοίνωσε ο Πούτιν. Προτεραιότητα η γρήγορη κατασκευή του Turkish Stream, τόνισε ο Ερντογάν. Καταδίκασε το πραξικόπημα ο Ρώσος πρόεδρος. Βλέπει περιθώρια σύγκλισης στην διαχείριση της συριακής κρίσης.

Αρση κυρώσεων και Turkish Stream συμφώνησαν Πούτιν-Ερντογάν

H Ρωσία και η Τουρκία πραγματοποίησαν ένα μεγάλο βήμα προς την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, με την συνάντηση των δύο ηγετών τους την Τρίτη στην Αγία Πετρούπολη. 

«Η επίσκεψη σου σήμερα, η οποία έγινε παρά την πολύπλοκη εγχώρια πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει πως όλοι θέλουμε να επανεκκινήσουμε τον διάλογο και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος καταδίκασε απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογο του ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα άρει σταδιακά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία.

Ο ίδιος τόνισε πως προτεραιότητα παραμένει η επιστροφή των διμερών σχέσεων των δύο χωρών στα προ-κρίσης επίπεδα.

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε από την πλευρά του πως η Τουρκία και η Ρωσία είναι αποφασισμένες να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους. Στις δηλώσεις του στη συνέντευξη τύπου με τον κ. Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τον διάλογο τους «περιεκτικό και ωφέλιμο».

Ο ίδιος υποστήριξε πως η γρήγορη κατασκευή του Turkish Stream αποτελεί προτεραιότητα. Όπως επισήμανε ο κ. Ενρτογάν, ο Turkish Stream θα αποτελείται από δύο αγωγούς φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως οι δύο χώρες θα επαναφέρουν τον ετήσιο στόχο για διμερείς εμπορικές συναλλαγές ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Όσον αφορά το μέτωπο της Συρίας, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε πως η Ρωσία και η Τουρκία έχουν ένα κοινό στόχο να επιλυθεί η κρίση στην Συρία, προσθέτοντας πως είναι εφικτή η επίλυση των διαφορών για το πως πρέπει να την διαχειριστούν. 

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως οι απόψεις της Ρωσίας για την συριακή κρίση δεν ευθυγραμμίζονται πάντα με αυτές της Τουρκίας, αλλά όπως ανέφερε οι δύο χώρες συμφώνησαν να συζητήσουν περαιτέρω το ζήτημα και να βρουν λύσεις. «Πιστεύω πως είναι εφικτό να ευθυγραμμίσουμε τις απόψεις μας και την προσέγγιση μας» δήλωσε. 

Ερντογάν: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία μπαίνει σε μια «πολύ διαφορετική περίοδο» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Όπως πρόσθεσε, η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών θα βοηθήσει στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων.

Λίγο πριν το τετ α τετ των δυο ηγετών ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε το Ρώσο ομόλογό του για την τηλεφωνική τους συνομιλία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι «έφερε στο λαό μας μεγάλη ευτυχία».

Τα βήματα προσέγγισης που κάνουμε με τη Ρωσία θα οδηγήσουν σε μια πολύ διαφορετική περίοδο τους δεσμούς με τη χώρα, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Aπό την πλευρά του ο Βλ. Πούτιν υπογράμμισε την κοινή βούληση της χώρας του και της Τουρκίας να "αποκαταστήσουν τον διάλογο και τις σχέσεις".

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι ελπίζει πως η Άγκυρα θα μπορέσει να αποκαταστήσει πλήρως την τάξη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα, υπογραμμίζοντας σήμερα πως η Μόσχα αντιτίθεται πάντα σε αντισυνταγματικές ενέργειες.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, για τις οποίες είπε ότι έπεσαν από ένα ιστορικά υψηλό σημείο, σ' ένα πολύ χαμηλό επίπεδο.

«Η σημερινή επίσκεψή σας, την οποία πραγματοποιήσατε παρά την πραγματικά περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει πως θέλουμε όλοι να επανεκκινήσουμε τον διάλογό μας και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας», δήλωσε ο Πούτιν πριν οι δύο άνδρες αποσυρθούν για συνομιλίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v