Yellen: Ενισχύθηκαν τα επιχειρήματα για αύξηση επιτοκίων

Η κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ «έδειξε» αύξηση επιτοκίων χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά της για τη χρονική στιγμή. «Η οικονομία πλησιάζει τους στόχους μας» σημείωσε. Δυο αυξήσεις εντός του 2016 βλέπει το μέλος της Fed S. Fischer.

Yellen: Ενισχύθηκαν τα επιχειρήματα για αύξηση επιτοκίων

Τα επιχειρήματα υπέρ μιας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της βελτίωσης στην αγορά εργασίας και των προσδοκιών για ήπια οικονομική ανάπτυξη, υπογράμμισε η πρόεδρος της Federal Reserve Janet Yellen στην πολυαναμενόμενη ομιλία της στο Jackson Hole.

H κεντρική τραπεζίτης δεν έδωσε "σήμα" για το πότε η Fed σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο τα σχόλιά της ενισχύουν την εκτίμηση ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του έτους. Υπενθυμίζεται οτι η Fed συνεδριάζει το Σεπτέμβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Στην ομιλία της στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, η Yellen σημείωσε ότι "η αμερικανική οικονομία πλησιάζει τους στόχους της Federal Reserve στο μέτωπο της αγοράς εργασίας και της σταθερότητας των τιμών". 

"Δεδομένης και της συνεχιζόμενης ισχυρής επίδοσης της αγοράς εργασίας και των προβλέψεων για την οικονομία και τον πληθωρισμό, θεωρώ ότι ενισχύονται τα επιχειρήματα υπέρ της αύξησης επιτοκίων τους τελευταίους μήνες".

Πρόσθεσε ότι η Fed συνεχίζει να θεωρεί ότι οι μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να είναι "σταδιακές". Τόνισε δε ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι προκαθορισμένη και εξαρτάται από την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών.

Η κεντρική τραπεζίτης υπογράμμισε ότι περιμένει πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί κοντά στο στόχο του 2% τα επόμενα χρόνια, ενώ για την οικονομία σημείωσε ότι αναμένεται ήπια ανάπτυξη και περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς εργασίας

Σημειώνεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια το Δεκέμβριο, για πρώτη φορά σε σχεδόν 10 χρόνια, αλλά δεν έχει συνεχίσει τις αυξήσεις εφέτος λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης, της μεταβλητότητας στις αγορές και της εικόνας από το μέτωπο του πληθωρισμού.        

Οι επενδυτές βλέπουν πιθανότητα 18% να αυξήσει η κεντρική τράπεζα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, και πιθανότητα 53% για μια τέτοια κίνηση το Δεκέμβριο. 

Σε κάθε περίπτωση, η ομιλία της Yellen δεν αναμένεται να πείσει τους επενδυτές ότι επίκειται άμεσα μια αύξηση των επιτοκίων, δεδομένου ότι και τα μέλη της κεντρικής τράπεζας είναι διχασμένα για το αν θα πρέπει να αυξηθούν σύντομα τα επιτόκια ή θα πρέπει να υιοθετηθεί μια πιο συντηρητική στάση.  

Εχουμε εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε μια ύφεση

Η Yellen αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της περιγράφοντας πώς η Fed μπορεί να αντιμετωπίσει μια μελλοντική ύφεση, τη στιγμή που πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η γήρανση του πληθυσμού και άλλοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας μακροπρόθεσμα. 

Καθώς η μέση ανάπτυξη σημαίνει ότι τα μελλοντικά επιτόκια στις ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να είναι χαμηλότερα, κάποιοι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η Fed θα έχει μικρότερο περιθώριο ελιγμών για να αντιμετωπίσει μια μελλοντική ύγεση καθώς θα υπάρχει μικρότερο περιθώριο μείωσης των επιτοκίων.

"Αυτή η άποψη είναι υπερβολική", σημείωσε η Yellen, προσθέτοντας ότι η Fed θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις αγορές ομολόγων και τις προβλέψεις της για την οικονομία. Επίσης, θα μπορεί να διερευνήσει άλλες επιλογές, όπως τη διεύρυνση των στοιχείων ενεργητικού που μπορεί να αγοράζει, την αύξηση του στόχου για τον πληθωρισμό ή του στόχου για το ονομαστικό ΑΕΠ.   

Fischer: Πιθανές οι δύο αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του έτους

Ο αντιπρόεδρος της Fed Stanley Fischer υποστήριξε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ότι η ομιλία της Yellen είναι συνεπής με την πιθανότητα για δύο αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του έτους.

Επιπλέον σημείωσε ότι τα "μεγάλα νούμερα" της οικονομίας είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν.

"Είμαστε πολύ κοντά να επιτύχουμε «πλήρη απασχόληση» και ο πληθωρισμός είναι υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι", τόνισε

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v