Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΕ ερευνά φορολογικές συμφωνίες Πολωνίας και Λουξεμβούργου

Φορολογικές συμφωνίες στο Λουξεμβούργο και νέος νόμος προοδευτικής φορολόγησης στην Πολωνία έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο της Κομισιόν, που άνοιξε σήμερα έρευνες επάνω σε συγκεκριμένες υποθέσεις, διατάσσοντας την προσωρινή αναστολή του πολωνικού νόμου.

Η ΕΕ ερευνά φορολογικές συμφωνίες Πολωνίας και Λουξεμβούργου

Η Κομισιόν άνοιξε σε βάθος έρευνες γύρω από τις φορολογικές συμφωνίες που έχουν συνάψει η Πολωνία και το Λουξεμβούργο με εταιρίες.

Ο ευρωπαϊκός εκτελεστικός βραχίονας ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά έναν νέο προοδευτικό φόρο στην Πολωνία, στον τομέα λιανικής, ενώ διέταξε την αναστολή του μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.

Η απαγόρευση της είσπραξης του φόρου οδηγεί σε λιγότερα έσοδα τον πολωνικό προϋπολογισμό, ο οποίος έτσι κι αλλιώς δέχεται πίεση λόγω μιας σειράς κινήσεων της κυβέρνησης, ιδιαίτερα των μηνιαίων πληρωμών για στήριξη των γονέων, αναφέρει το Reuters.

«Η Κομισιόν ανησυχεί ότι η προοδευτική φορολογία που βασίζεται στον τζίρο δίνει σε εταιρίες με χαμηλό τζίρο ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, παραβιάζοντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για στήριξη από το κράτος», ανέφερε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Η έρευνα αφορά σε έναν φόρο που υιοθετήθηκε στην Πολωνία τον Ιούλιο του 2016 και τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου του 2016. Ο νόμος δεν έχει φέρει ακόμη έσοδα στη χώρα.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές άνοιξαν σήμερα έρευνα και σε φορολογικές συμφωνίες που χορηγήθηκαν από το Λουξεμβούργο στη γαλλική εταιρία κοινής ωφέλειας Engie και οι οποίες θεωρείται ότι έδωσαν στην εταιρία ενέργειας ένα άδικο αβαντάζ έναντι άλλων.

Η Κομισιόν εξέφρασε ανησυχία ότι οι σχετικοί φορολογικοί κανόνες του Λουξεμβούργου από το 2008 και μετά φαίνεται να αντιμετώπιζαν την ίδια χρηματοοικονομική συναλλαγή τόσο ως χρέος όσο και ως κεφάλαιο, οδηγώντας σε διπλασιασμό του αφορολόγητου του γκρουπ GDF Suez, όπως ήταν παλαιότερα γνωστή η Engie.

«Οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές μπορούν να φορολογηθούν διαφορετικά, ανάλογα με τον τύπο της συναλλαγής, κεφάλαιο ή δανεισμός -αλλά μια εταιρία δεν μπορεί να έχει την καλύτερη από τις δύο εναλλακτικές, για την ίδια συναλλαγή», τόνισε στην ανακοίνωση η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Ευρωπαία επίτροπος για τον Ανταγωνισμό.

Οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές είναι δάνεια που χορηγήθηκαν το 2009 και το 2011 σε τέσσερις εταιρίες του ομίλου GDF Suez και μπορούν να μετατραπούν σε ίδιο κεφάλαιο και να έχουν μηδέν τόκο για τον πιστωτή.

«Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται να είναι πως ένα σημαντικό τμήμα των κερδών που κατέγραψε η GDF Suez στο Λουξεμβούργο μέσω των δύο συμφωνιών δεν έχουν φορολογηθεί καθόλου», τονίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v