Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σενάρια για σχέδιο περιστολής του QE από ΕΚΤ

Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων πριν την προγραμματισμένη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το Μάρτιο του 2017, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Bloomberg. Δεν συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο απαντάει η ΕΚΤ.

Σενάρια για σχέδιο περιστολής του QE από ΕΚΤ

Βουτιά πραγματοποίησαν τα ομόλογα της ευρωζώνης και το ευρώ σημείωσε άλμα, μετά τα σενάρια ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει την περιστολή του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

Η απόδοση του ισπανικού και του ιταλικού 10ετους ομολόγου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, σημειώνει άνοδο οκτώ μονάδων βάσης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων. 

Ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν στο Bloomberg ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά της αγορές ομολόγων προτού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το Μάρτιο του 2017.

Σύμφωνα με τους ίδιους ενδέχεται να προχωρήσει σε μείωση των αγορών ομολόγων κατά 10 δισ. ευρώ το μήνα.

Έξι μήνες πριν από την ημερομηνία λήξης του προγράμματος, έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο μήνα μια άτυπη συναίνεση ανάμεσα στους αξιωματούχους ότι οι αγορές ομολόγων θα πρέπει να περισταλούν.

Οι ίδιοι ωστόσο δεν απέκλεισαν το πρόγραμμα να συνεχίσει με μηνιαίες αγορές στα 80 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι δεν θέλει να κάνει σχόλια σε υποθετικά σενάρια, αλλά τόνισε πως ο Μάριο Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές πως το Διοικητικό Συμβούλιο δεν συζήτησε πιθανή περιστολή του προγράμματος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v