Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το hard Brexit θα κοστίσει στη Σκοτία 80.000 θέσεις εργασίας και 2.000 στερλίνες ανά άτομο

Υπολογισμοί του think tank FAI αποκαλύπτουν ότι σε περίπτωση hard Brexit η περιοχή θα χάσει 80.000 θέσεις και οι μισθοί θα υποχωρήσουν κατά 2.000 το χρόνο. Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο μιας συμμετοχής τύπου Νορβηγίας, 30.000 θα χάσουν τη δουλειά τους.

Το hard Brexit θα κοστίσει στη Σκοτία 80.000 θέσεις εργασίας και 2.000 στερλίνες ανά άτομο

Η σκωτική οικονομία θα υποστεί σοβαρή ανατάραξη σε περίπτωση που η Βρετανία προχωρήσει σε hard Brexit. Η χώρα θα χάσει 80.000 θέσεις εργασίας και οι μισθοί θα υποχωρούν κατά 2.000 στερλίνες στο άτομο το χρόνο, σύμφωνα με το οικονομικό think tank FAI (Fraser of Allander Institute).

To think tank τόνισε απευθυνόμενο στο σκωτικό κοινοβούλιο ότι η πλήρης αποχώρηση από την ευρωπαϊκή κοινή αγορά –το λεγόμενο hard Brexit- θα οδηγήσει σε συνολική μείωση 5% της οικονομίας της περιοχής, δηλαδή κατά οκτώ δισ. στερλίνες, μέσα σε μια δεκαετία. Στο μεταξύ, οι προοπτικές για hard Brexit έχουν εκτοξευτεί μετά τη σκληροπυρηνική ρητορική στο συνέδριο των Συντηρητικών αυτή την εβδομάδα στο Μπέρμινγχαμ, επισημαίνει ο Guardian.

Η έκθεση του FAI προβλέπει πως ακόμη και στην περίπτωση του καλύτερου πιθανού σεναρίου, κατά το οποίο η Βρετανία θα υιοθετήσει ένα μοντέλο συμμετοχής όπως εκείνο που απολαμβάνει η Νορβηγία, η σκωτική οικονομία θα χάσει μέχρι και πέντε δισ. της αξίας της μέσα σε 10 χρόνια.

Σε αυτή την περίπτωση, οι υπολογισμοί του ινστιτούτου αποκάλυψαν ότι μέχρι και 30.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους στη Σκοτία, ενώ οι μισθοί των εργαζομένων θα υποχωρήσουν κατά περίπου 3-4% ή 800 με 1.200 στερλίνες το χρόνο.

Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η οικονομία της Σκοτίας ήταν πιο αδύναμη και πιο βραδεία από εκείνη της Βρετανίας πριν το δημοψήφισμα, με τις δημόσιες δαπάνες να εμφανίζουν σημαντικό ετήσιο έλλειμμα ύψους 15 δισ. στερλινών, πράγμα που ενισχύει τις ευπάθειές της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v