Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Πιθανή η επέκταση του QE

Τα μέλη της κεντρικής τράπεζας τόνισαν ότι ο δομικός πληθωρισμός δεν δίνει πειστικές ενδείξεις ανάκαμψης και ότι πρέπει να διατηρηθεί ο υψηλός βαθμός νομισματικής στήριξης. Συνεχίζουν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και θα υιοθετήσουν περαιτέρω μέτρα.

ΕΚΤ: Πιθανή η επέκταση του QE

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν πως η οικονομία της ευρωζώνης χρειάζεται κι άλλη νομισματική στήριξη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου.

Όπως κατέδειξαν σήμερα τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα μέλη της ΕΚΤ σημείωσαν πως οι υποβόσκουσες αυξήσεις στις τιμές δεν δίνουν ενδείξεις ανάκαμψης.

«Είναι επομένως κρίσιμης σημασίας να διατηρήσουμε τον πολύ υψηλό βαθμό νομισματικής στήριξης που ενσωματώθηκε στις προβλέψεις της ΕΚΤ», αναφέρουν τα πρακτικά, σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία σχετικά με την αποφασιστικότητα του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να εκτελέσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που συνάδουν με τις προηγούμενες αποφάσεις του και να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, για να επιτύχει τον στόχο για σταθερότητα τιμών», προσθέτουν.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, τα μέλη της ΕΚΤ υπογράμμισαν ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν θα πρέπει να επηρεαστεί αδικαιολόγητα από τις προσδοκίες της αγοράς. Επανέλαβαν, επίσης, την ικανότητα και την ετοιμότητα να δράσουν, αν είναι απαραίτητο, κάνοντας χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ο Benoit Coeuré υποστήριξε ότι τα χαμηλά επιτόκια επιφέρουν προκλήσεις για τη μελλοντική εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ ο Peter Praet σημείωσε ότι οποιαδήποτε μεταβολή στο QE θα πρέπει να λάβει υπόψη την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής.

Τα μέλη παραδέχθηκαν ότι παραμένουν πτωτικοί κίνδυνοι και πως ο δομικός πληθωρισμός δεν δίνει πειστικές ενδείξεις ανάκαμψης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v