Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Goldman Sachs βλέπει αναταράξεις στις μετοχές φέτος

Η τράπεζα βλέπει υποχώρηση 2% για τους S&P 500 και Stoxx Europe 600 μέχρι τον Δεκέμβριο και προβλέπει ότι ο πρώτος θα «κλείσει» το έτος στις 2.100 μονάδες, έναντι 2.153,74 την Παρασκευή. Τα πολιτικά ρίσκα και η αδύναμη οικονομία επηρεάζουν τις μετοχές.

H Goldman Sachs βλέπει αναταράξεις στις μετοχές φέτος

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές έχουν μπροστά τους δύσκολη περίοδο μέχρι τα τέλη του έτους, όπως εκτιμά η Goldman Sachs.

Η τράπεζα τονίζει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι σε συνδυασμό με την αδύναμη οικονομία στην Ευρώπη και τις υψηλές τιμές στις αμερικανικές μετοχές καθιστούν τις αγορές αυτές ευάλωτες σε πτώσεις μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι οι S&P 500 και Stoxx Europe 600 θα υποχωρήσουν κατά 2% ο καθένας μέχρι τον Δεκέμβριο.

«Έχουμε περισσότερες πιθανότητες για αναταράξεις αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Christian Mueller-Glissmann, επικεφαλής στρατηγικής χαρτοφυλακίου και καταμερισμού στοιχείων ενεργητικού στην Goldman Sachs.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o ειδικός πρόσθεσε ότι «τείνουμε ελαφρώς προς το να είμαστε πιο αμυντικοί και προς την Ασία και τις αναδυόμενες αγορές περισσότερο απ' ό,τι κλίνουμε προς τις ανεπτυγμένες αγορές. Είμαστε λίγο πιο απαισιόδοξοι για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τα τέλη του έτους».

Η πρόβλεψη της τράπεζας για την Ευρώπη είναι λίγο πιο απαισιόδοξη σε σχέση με εκείνη των περισσότερων στρατηγικών αναλυτών, με τους forecasters του Bloomberg να βλέπουν κατά μέσο όρο μια ανάκαμψη 1,3% στον Stoxx 600 σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Ο δείκτης έχει ήδη χάσει 7,2% φέτος, ενώ οι επενδυτές απέσυραν σχεδόν 93 δισ. δολάρια από funds που παρακολουθούν ευρωπαϊκές, κατά τη διάρκεια ενός ρεκόρ 35 συνεχόμενων εβδομάδων, σύμφωνα με έκθεση της Bank of America.

Τις μετοχές επηρεάζουν σημαντικά και οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τόνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο να πυροδοτήσει ανάπτυξη αλλά και για την υγεία των τραπεζών της περιοχής.

Στις ΗΠΑ, είναι οι υψηλές αποτιμήσεις που ανησυχούν περισσότερο τον Mueller-Glissmann, ο οποίος επισημαίνει ότι τα τρέχοντα επίπεδα μπορούν να επισπεύσουν σημαντικές πτώσεις, σε περίπτωση αναταράξεων, ιδιαίτερα λόγω απουσίας βιώσιμης ανάπτυξης κερδών, ώστε να υποστηριχθούν οι τιμές.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs για τις μετοχές, David Kostin, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο ακριβείς forecasters πέρυσι, προβλέπει ότι ο S&P 500 θα «κλείσει» το Δεκέμβριο στις 2.100 μονάδες, έναντι 2.153,74 την Παρασκευή.

«Οι μετοχές είναι ένα δύσκολο περιουσιακό στοιχείο για να έχει κανείς στα χέρια του, χωρίς σαφή θετική τάση στην ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο Mueller-Glissmann. «Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς αυτές τις υποχωρήσεις, γιατί υπάρχουν πολύ λίγα μέρη για να ''κρυφτεί'' εκτός από τα μετρητά», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v