Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To hard Brexit θα κοστίσει στην κυβέρνηση 81,1 δισ. δολάρια τον χρόνο

Απόρρητο κυβερνητικό έγγραφο κάνει λόγο για εκτιμήσεις της κυβέρνησης, βάσει των οποίων το βρετανικό ΑΕΠ θα είναι 5,4-9,5% μικρότερο και τα κυβερνητικά έσοδα θα υποχωρούν κατά 38-66 δισ. στερλίνες τον χρόνο μέσα σε 15 χρόνια, σε περίπτωση hard Brexit.

To hard Brexit θα κοστίσει στην κυβέρνηση 81,1 δισ. δολάρια τον χρόνο

Σε περίπτωση που η Βρετανία επιλέξει να βάλει τέλος σε όλους τους εμπορικούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πάει για «hard Brexit», η επιλογή θα κοστίσει στην κυβέρνηση 66 δισ. στερλίνες (81,1 δισ. δολάρια) ετησίως, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times που επικαλείται διαρροή κυβερνητικού εγγράφου.

Οι Βρετανοί υπουργοί έχουν προειδοποιήσει πως το hard Brexit θα μπορούσε να επιφέρει δραματική μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, τόνισε η εφημερίδα.

«Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως το βρετανικό ΑΕΠ θα είναι 5,4 με 9,5% χαμηλότερο έπειτα από 15 χρόνια, αν φύγουμε από την ΕΕ χωρίς επόμενη συμφωνία, με μια κεντρική εκτίμηση 7,5%», σημειώνεται στο απόρρητο έγγραφο που εξέτασε η εφημερίδα.

Επιπλέον, το hard Brexit αναμένεται να έχει τεράστιο αντίκτυπο στα κυβερνητικά έσοδα.

«Ο καθαρός αντίκτυπος στις εισπράξεις του δημόσιου τομέα (...) θα ήταν απώλειες μεταξύ 38 και 66 δισ. στερλινών ανά έτος έπειτα από 15 χρόνια, λόγω του μικρότερου μεγέθους της οικονομίας», τονίζεται στο κείμενο.

Το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα επισημαίνει πως μια τόσο απότομη υποχώρηση στα έσοδα θα αναγκάσει τους υπουργούς να «πετσοκόψουν» τις δημόσιες δαπάνες ή να αυξήσουν τη φορολογία.

Το έγγραφο που διέρρευσε βασίστηκε στην ίδια ανάλυση που χρησιμοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών κατά την εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος και την οποία οι υπέρμαχοι του Brexit είχαν κατηγορήσει τότε ως ανακριβή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v