Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αντισυνταγματική κατάχρηση εξουσίας» το σχέδιο Brexit της Μέι

Ξεκίνησε η δικαστική διαμάχη μεταξύ της Τερέζα Μέι και εναγόντων που ζητούν κοινοβουλευτική εποπτεία του Brexit. Η τριήμερη ακρόαση των δεύτερων άρχισε χθες, ενώ από τις 17 Οκτωβρίου τη σκυτάλη θα πάρει η εισαγγελία υπέρ της κυβέρνησης.

«Αντισυνταγματική κατάχρηση εξουσίας» το σχέδιο Brexit της Μέι

Δικηγόροι που προσπαθούν να υποχρεώσουν τη βρετανική κυβέρνηση να θέσει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ ή όχι, υποστήριξαν σήμερα ενώπιον τριμελούς επιτροπής ανώτατων δικαστών πως η απόφαση της Τερέζα Μέι να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 αυτοβούλως, αντιπροσωπεύει αντισυνταγματική κατάχρηση εξουσίας.

Ο David Pannick, ο οποίος εκπροσωπεί επενδυτικό manager που πιέζει για κοινοβουλευτική εποπτεία του Brexit, δήλωσε πως η απόφαση της Μέι χωρίς ψηφοφορία αποτελεί απερίσκεπτη πολιτική κίνηση που «ποδοπατά» δεδικασμένα αιώνων.

«Η υπόθεση εγείρει ζητήματα κρίσιμης συνταγματικής σημασίας σε ό,τι αφορά στα όρια της εξουσίας της αξιωματούχου», επεσήμανε ο Pannick στο Λονδίνο χθες, κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης ακρόασης.

«Η κυβέρνηση κάνει λάθος όταν λέει ότι το γεγονός πως αμφισβητούμε την νομιμότητα της προτεινόμενης ιδέας είναι απλό καμουφλάζ», πρόσθεσε ο νομικός.

Μια νίκη των πελατών του Pannick στη συγκεκριμένη διαμάχη, θα μπορούσε να υπονομεύσει τα σχέδια της Μέι για πυροδότηση των επίσημων διαδικασιών «διαζυγίου» μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Παράλληλα, τυχόν καθυστερήσεις θα καθησύχαζαν τους επενδυτές που ανησυχούν για την επιθετική στάση της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Ο ανώτατος μεταξύ των νομικών συμβούλων της Τερέζα Μέι, ο γενικός εισαγγελέας Jeremy Wright, θα καταθέσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης στις 17 Οκτωβρίου. Σε περίπτωση που αποτύχει να πείσει τους δικαστές και να κερδίσει αυτή τη νομική μάχη, το θέμα θα τεθεί αναγκαστικά προς ψήφιση, τόσο στη βουλή των Κοινοτήτων, όσο και στη βουλή των Λόρδων.

Και τα δύο σώματα είναι στην πλειοψηφία τους φίλα προσκείμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v