Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 30% του χαρτοφυλακίου του Ελ Εριάν είναι μετρητά!

Αν και ένας «μετριοπαθής» επενδυτής έχει στο χαρτοφυλάκιό του μετρητά μόνο κατά το 5%, ο οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι αποφεύγει ομόλογα και μετοχές, εξαιτίας των κεντρικών τραπεζών που έχουν αλλοιώσει τις αγορές, οδηγώντας σε «τεράστιο κίνδυνο».

Το 30% του χαρτοφυλακίου του Ελ Εριάν είναι μετρητά!

Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν τόνισε πως προτιμά τα μετρητά καθώς και πιο παρακινδυνευμένες επενδύσεις όπως τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) για το προσωπικό του χαρτοφυλάκιο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Ελ Εριάν δεν είναι τόσο αισιόδοξος για τα χρεόγραφα που διαπραγματεύονται δημόσια, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν πιέσει τις τιμές σε «αλλοιωμένα» επίπεδα, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε από τη Σιγκαπούρη.

Τα μετρητά αντιστοιχούν στο 30% του χαρτοφυλακίου του, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με τα μετρητά που κρατά ο περισσότερος κόσμος, επεσήμανε.

«Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος στις δημόσιες αγορές, γιατί αυτές είναι που οι κεντρικές τράπεζες έχουν αλλοιώσει στον μεγαλύτερο βαθμό», υπογράμμισε ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος της Allianz.

«Είναι πολύ δύσκολο να πω ότι θα αγοράσω ένα καλάθι μετοχών και θα πάω για ύπνο για τα επόμενα πέντε με 10 χρόνια και θα αισθάνομαι καλά για τις αποδόσεις. Το ίδιο και για τα ομόλογα», πρόσθεσε.

Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν παρομοίασε την επενδυτική του προσέγγιση με στρατηγική «μπάρας γυμναστικής», κατά την οποία προτιμά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στα δύο άκρα του φάσματος κινδύνων, ενώ κρατά λιγότερα στοιχεία στη μέση, όπως κυβερνητικά ομόλογα, μετοχές και περιουσιακά στοιχεία σε αναδυόμενες αγορές.

Αντίθετα, βάσει των μοντέλων κατανομής περιουσιακών στοιχείων που έχει συντάξει η Charles Schwab Corp, ένας «μετριοπαθής» επενδυτής μπορεί να έχει στην κατοχή του ένα 5% σε μετρητά, ενώ το 30% αντιστοιχεί σε «συντηρητικά» χαρτοφυλάκια.

Ο Ελ Εριάν υποστήριξε ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν «αποσυνδεθεί» από τα οικονομικά προβλήματα του κόσμου, όπως το πρόσφατο βρετανικό δημοψήφισμα. «Έχουν προγραμματιστεί ώστε να πιστεύουν, ξανά και ξανά, ότι οι κεντρικές τράπεζες θα τις προστατεύσουν», εξήγησε.

Όπως επεσήμανε, αν και υπάρχει πιθανότητα τα οικονομικά θεμελιώδη να βελτιωθούν και να επιβεβαιώσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, πιο πιθανό είναι το σενάριο οι αποτιμήσεις να υποχωρήσουν και να οδηγήσουν σε χρηματοοικονομική αστάθεια.

«Οι πιθανότητες αρχίζουν πλέον να κλίνουν προς την κακή προοπτική. Αρχίζουν να κλίνουν προς τη χαμηλή ανάπτυξη και παραδίνονται σε περιόδους ύφεσης. Τώρα είναι καλύτερη εποχή για να πουλάς μετοχές, παρά για να αγοράζεις», κατέληξε ο οικονομολόγος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v