Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Πορτογαλία κράτησε την επενδυτική βαθμίδα

Ελλειμμα κάτω από 3% το 2016 βλέπει η DBRS. Αναμένει ότι η αριστερή κυβέρνηση θα συνεχίσει την διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής. Παραμένουν σημαντικά καθοδικά ρίσκα.

Η Πορτογαλία κράτησε την επενδυτική βαθμίδα

Η DBRS επιβεβαίωσε την Παρασκευή την αξιολόγηση «ΒΒΒ-» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, διατηρώντας σταθερό το outlook.

H απόφαση ήταν κρίσιμη για την χώρα της Ιβηρικής, καθώς αν υποβαθμιζόταν θα έχανε την επενδυτική βαθμίδα και τα ομόλογα της δεν θα ήταν επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως διευκρίνισε χθες ο Μάριο Ντράγκι. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης με έδρα τον Καναδά, το «ΒΒΒ-» αντανακλά την τήρηση των δημοσιονομικών κανονισμών της Ε.Ε. από την Πορτογαλία, η οποία βοηθάει στην ενίσχυση αξιόπιστων μακροοικονομικών πολιτικών.

Την αξιολόγηση στηρίζουν και η ευνοϊκή δομή ωρίμανσης του χρέους καθώς και το ισοσκελισμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. 

Το σταθερό outlook αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Πορτογαλία στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στην ενίσχυση του τραπεζικού τομέα. Η ανάπτυξη ήταν αδύναμη το πρώτο μισό του 2016, καθώς συρρικνώθηκαν οι επενδύσεις και επιβραδύνθηκαν οι εξαγωγές και αναμένεται να παραμείνει ήπια σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Όπως τονίζει η DBRS, τα καθοδικά ρίσκα παραμένουν σημαντικά.

Ωστόσο, η εκτέλεση του προϋπολογισμού ως τον Σεπτέμβριο παραμένει σε τροχιά, με το έλλειμμα να προβλέπεται να διαμορφωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ για φέτος.

«Η κεντρο-αριστερή κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει δέσμευση να προσαρμοστεί με τους δημοσιονομικούς κανονισμούς της Ε.Ε. και οι σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν αναμένεται να αντιστραφούν. Επιπλέον, η κυβέρνηση λαμβάνει βήματα για να αντιμετωπίσει αδυναμίες στον τραπεζικό τομέα» σημειώνεται στην ανακοίνωση του διεθνούς οίκου. 

Η DBRS αναμένει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την στρατηγική δημοσιονομικής προσαρμογής τα επόμενα χρόνια, ευθυγραμμιζόμενη με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το σύμφωνα σταθερότητας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v