Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απεσύρθη εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi

Ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας απέσυρε το εναλλακτικό του σχέδιο για διάσωση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, κατηγορώντας την για παρεμπόδιση αλλά και ότι αγνοεί τα συμφέροντα των μετόχων της. Ανεστάλη δύο φορές η διαπραγμάτευση της μετοχής, μετά τα -6% και -9,9%.

Απεσύρθη εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi

Δύο αναστολές διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της προβληματικής ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena (η πρώτη στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, όταν η μετοχή σημείωσε πτώση 6% και η δεύτερη, όταν η πτώση άγγιξε το 9,9%), μετά την απόσυρση ενός εναλλακτικού σχεδίου διάσωσης της τράπεζας.

Χθες ο βετεράνος Ιταλός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Βιομηχανίας Corrado Passera απέσυρε το σχέδιό του για τη Monte dei Paschi, κατηγορώντας την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας (και παλαιότερη στον κόσμο) για παρεμπόδιση και ότι αγνοεί τα συμφέροντα των μετόχων της.

Η απόσυρση του εναλλακτικού αυτού σχεδίου σημαίνει πως η τράπεζα θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει το σχέδιο που κατάρτισε και στηρίζει η JP Morgan, που προβλέπει πώληση «κόκκινων» δανείων ύψους 28 δισ. ευρώ και αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ.

«Η πρότασή μας ήταν μια σοβαρή πρόταση για ανάκαμψη και επανεκκίνηση της τράπεζας, που θα έδινε ρόλο-κλειδί στους υφιστάμενους μετόχους», ανέφερε σε επιστολή του προς την τράπεζα ο Passera. «Μας αρνήθηκαν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε».

Όπως σημείωνε στην επιστολή του, είχε βρει επενδυτές πρόθυμους να επενδύσουν περίπου 2 δισ. ευρώ στην τράπεζα, τα ονόματα των οποίων θα αποκάλυπτε στην περίπτωση που η Monte dei Paschi θα υπέγραφε συμφωνία εμπιστευτικότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, η τράπεζα ζήτησε τόσο πολλούς περιορισμούς σε αυτή τη συμφωνία εμπιστευτικότητας, που δεν την υπέγραψαν. Επίσης, κατά τον ίδιο, η Monte dei Paschi δεν του έστειλε πληροφορίες οι οποίες θα έπρεπε να είναι διαθέσιμες σε όλους τους πιθανούς επενδυτές.

Η τράπεζα, από την πλευρά της, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως λυπάται για την απόφαση του Passera, χαρακτηρίζοντας αβάσιμους τους ισχυρισμούς του και ασύμβατους με το καθήκον της τράπεζας να εγγυάται σε όλους τους επενδυτές ισονομία σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε δεδομένα.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συνεδριάζει σήμερα, ενώ ο διευθύνων σύμβουλός της Marco Morelli πραγματοποιεί συναντήσεις με επενδυτές στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει στήριξη για το σχέδιο διάσωσης ύψους 5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v