Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψάχνεται» η παγκόσμια πολιτική σκηνή

Ποικίλουν οι αντιδράσεις παγκοσμίως για την εκλογή Τραμπ. Για "τεράστιο σοκ" μίλησε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, ενώ η Λε Πεν έσπευσε να συγχαρεί τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων. Σε επαναξιολόγηση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας προσβλέπει η Μόσχα.

«Ψάχνεται» η παγκόσμια πολιτική σκηνή

Στις ΗΠΑ στραμμένη η προσοχή χωρών από την Ευρώπη μέχρι την Άπω Ανατολή, καθώς οι κάλπες έβγαλαν νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ.

Από τη Ρωσία, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου προσβλέπει σε επαναξιολόγηση των σχέσεων Μόσχας-Ουάσινγκτον. Παράλληλα, ο επικεφαλής του ρωσικού ταμείου άμεσων επενδύσεων, δήλωσε πως η προεδρία Τραμπ θα μειώσει τις γεωπολιγικές εντάσεις, πως θα "ξεκλειδώσει" μεγάλες ευκαιρίες για το αμερικανο-ρωσικό εμπόριο και τις επενδύσεις, και πως σύντομα θα αποκατασταθεί η τάξη στις αγορές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δήωλσε πως ελπίζει σε καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε τηλεγράφημα στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συγχαίροντάς τον για την νίκη του στις εκλογές. Ανέφερε πως ελπίζει οι δυο πλευρές να εργαστούν από κοινού για τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ και σε διεθνή ζητήματα, ενώ τόνισε πως ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον θα είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών.

Η Νότια Κορέα, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, έσπευσε να πει πως αναμένει η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική πιέσεων έναντι της Βόρειας Κορέας. Το κυβερνών κόμμα της χώρας από την πλευρά του εκτιμά πως η κυβέρνηση Τραμπ πιθανότατα θα ζητήσει μεγαλύτερο διαμοιρασμό του κόστους για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία της.

Στη Γερμανία, ανώτατο στέλεχος του κόμματος της Μέρκελ δήλωσε πως «δεν έχουμε ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος, σε μια πολύ αβέβαιη κατάσταση γεωπολιτικά». Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας της χώρας δήλωσε πως η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα «τεράστιο σοκ», σχολιάζοντας πως νομίζει ότι ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν ψήφος υπέρ του, αλλά κατά του κατεστημένου. Ζήτησε, δε, διασφαλίσεις ως προς τις δεσμεύσεις του Τραμπ για το ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως "δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου", όμως η κατάσταση θα γίνει "πιο τρελή".

Η εκλογική νίκη του Τραμπ είναι μια προειδοποίηση για τη Γερμανία και την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ακούσουν πιο προσεκτικά τις ανησυχίες του λαού. «Ο Τραμπ είναι ο πρωτοπόρος ενός νέου αυταρχικού και σωβινιστικού διεθνούς κινήματος. Είναι επίσης μια προειδοποίηση για εμάς», σχολίασε στην Funke Mediengruppe. «Η χώρα μας και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξουμε αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το αυταρχικό διεθνές κίνημα», συμπλήρωσε.

Η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, Μαρίν Λε Πέν, έσπευσε να συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος σχολίασε πως η προσωπικότητα του Τραμπ "εγείρει ερωτήματα", δήλωσε πως η Γαλλία, ως βασικός εταίρος των ΗΠΑ, θα πρέπει να καταλάβει τι θέλει να κάνει ο νέος πρόεδρος σε βασικά ζητήματα όπως η Συρία, το Ιράν και η κλιματική αλλαγή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως ελπίζει σε μια "λογική συνεργασία" με τον Τραμπ. "Δεν θα είναι εύκολο διότι κατά την προεκλογική εκστρατεία ακούσαμε στοιχεία προστατευτισμού, κάποιες ανησυχητικές κουβέντες για τις γυναίκες και για τις μειονότητες. Όμως, η εμπειρία μου είναι πως οι προεκλογικές εκστρατείες είναι διαφορετικές από την πραγματική πολιτική κατά την θητεία του προέδρου, άρα ελπίζω πως θα επανέλθουμε σε μια λογική συνεργασία". 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται. "Οι δεσμοί ΕΕ-ΗΠΑ είναι βαθύτεροι από οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, επανανακαλύπτοντας τη δύναμη της Ευρώπης". 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως ελπίζει η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ να οδηγήσει σε θετικά βήματα για τη Μέση Ανατολή και για τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες στον κόσμο. «Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του Αμερικανικού λαού θα οδηγήσει στη λήψη ευεργετικών μέτρων για τον κόσμο αναφορικά με τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας», δήλωσε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη. Συγχαρητήρια στον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του έδωσε νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, λέγοντας πως οι αμερικανικές εκλογές αποτελούν ευκαιρία για να προχωρήσουν οι διμερείς σχέσεις. Τόνισε ωστόσο πως θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ αν εκδοθεί ο κληρικός Φετουλά Γκιουλέν. Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ.

Συγχαρητήρια στον Ντόναλντ Τραμπ έδωσαν ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουέρτε, αλλά και ο Νάιτζελ Φαράζ, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν χαρακτήρισε τη νίκη Τραμπ "σπουδαία νέα".

Αρνητική αντίδραση στην εκλογή Τραμπ από το κορυφαίο μουσουλμανικό κληρικό όργανο της Ινδονησίας, που προειδοποίησε πως η νίκη του Τραμπ μπορεί να δημιουργήσει νέες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισλάμ. Ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ έκανε «αρνητικά και κυνικά» σχόλια, ενώ υπενθύμισε στον νέο πρόεδρο πως πολλοί αμερικάνοι είναι και αυτοί μετανάστες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v