Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Κακά μαντάτα η νίκη Τραμπ για τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ

Η μείωση φόρων και η αύξηση δαπανών που έχει υποσχεθεί ο Ντόναλντ Τραμπ θα ασκήσουν πιέσεις στα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ, προειδοποιούν αναλυτές της Fitch.

Fitch: Κακά μαντάτα η νίκη Τραμπ για τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ

Οποιαδήποτε στροφή προς πιο επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές θα είναι αρνητική για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ προειδοποιεί η Fitch μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει υποσχεθεί υψηλότερες δαπάνες για υποδομές και μείωση φόρων.

Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης προειδοποιούν για το ενδεχόμενο «σημαντικής επιδείνωσης» στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

«Οι βασικές προτάσεις του Τραμπ για την οικονομική πολιτική περιλαμβάνουν περικοπές φόρων, επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών, μικρότερο άνοιγμα στη μετανάστευση, απορρύθμιση των επιχειρήσεων και υψηλότερες δαπάνες για τις υποδομές» σημειώνει η Fitch.

Σύμφωνα με την Fitch o «δημοσιονομικός αντίκτυπος του σχεδίου Τραμπ θα είναι αρνητικός για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα, καθώς οι περικοπές φόρων από μόνες τους δεν μπορούν να δημιουργήσουν αρκετή ανάπτυξη για να αντισταθμιστεί η απώλεια εσόδων».

«Οι περικοπές φόρων θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, το οποίο θα μπορούσε να τονώσει τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη αν συνδυαζόταν με απορρύθμιση και υψηλότερες δημόσιες δαπάνες. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο θα αντισταθμιστούν τα μέτρα αυτά από πιθανούς αρνητικούς παράγοντες όπως το πλήγμα στις ιδιωτικές επενδύσεις από την πολιτική αβεβαιότητα, τις εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές και στις δυσμενείς επιπτώσεις στο εμπόριο» προειδοποιεί η Fitch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v