Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ιταλικό δημοψήφισμα πιο επικίνδυνο από τον Τραμπ;

Ακόμη και οι αναλυτές που θεωρούν το ιταλικό δημοψήφισμα μικρότερο ρίσκο από τον Τραμπ, λένε πως μπορεί να αποδειχθεί «τόσο σημαντικό όσο και το Brexit». Μια ήττα Ρέντσι θα επιβεβαιώσει τα προβλήματα της ΕΕ και θα φέρει μακροπρόθεσμη πτώση στις αγορές.

Το ιταλικό δημοψήφισμα πιο επικίνδυνο από τον Τραμπ;

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έστειλε ένα αρχικό σοκ στις αγορές, όπως συνέβη και στον άμεσο απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος, ωστόσο αναλυτές αναφέρουν πως οι αγορές σύντομα θα στρέψουν την προσοχή τους μακριά από τον νέο πρόεδρο και προς την Ιταλία, ως πιθανό ρίσκο παγκοσμίως.

«Το επερχόμενο ιταλικό δημοψήφισμα αυτό το Δεκέμβριο μπορεί να δημιουργήσει μεταβλητότητα σε όλες τις αγορές καθώς το έτος φτάνει στο τέλος του», εξήγησε μιλώντας στο CNBC η Maria Paola Toschi, στρατηγική αναλύτρια για τις παγκόσμιες αγορές στην JP Morgan Asset Management.

Η ειδικός βλέπει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση ως πολιτική δοκιμασία για την Ιταλία: «Μια νίκη του ''ναι'' θα μπορούσε να ενισχύσει τη δύναμη του τωρινού συνασπισμού υπέρ ενός φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Μια νίκη του ''όχι'' θα μπορούσε να εκκινήσει μια περίοδο αβεβαιότητας για την πολιτική σταθερότητα του συνασπισμού αυτού», εκτίμησε.

Όπως επισημαίνει το διεθνές δίκτυο, πολλοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για παγκόσμιας κλίμακας επιπτώσεις από το ιταλικό δημοψήφισμα. Οι ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι μια ήττα της κυβέρνησης θα μπορούσε σε οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή σε άλλες χώρες όπου ήδη υπάρχει ισχυρή αντίδραση, αλλά και ενόψει προγραμματισμένων εκλογών σε ευρωπαϊκά κράτη για το επόμενο έτος.

Άλλες αβεβαιότητες που σχετίζονται με το δημοψήφισμα, έχουν να κάνουν με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι που έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί και θα εγκαταλείψει την πολιτική σε περίπτωση που δεν περάσουν οι μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί.

«Υπάρχει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον για το επερχόμενο ιταλικό δημοψήφισμα και για το τι μπορεί το αποτέλεσμά του να σημάνει για το μέλλον της πολιτικής σταθερότητας της Ευρώπης. Αν και τα πολιτικά γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντικό για τους επενδυτές να εστιάζουν στα θεμελιώδη και τις μακροπρόθεσμες κινητήριες δυνάμεις της αγοράς», επεσήμανε η Toschi.

Πάντως δεν συμφωνούν όλοι οι αναλυτές στο ότι το ιταλικό δημοψήφισμα είναι πιο επικίνδυνο από την εκλογή του Ντόλαντ Τραμπ. Η Ana Thaker της PhillipCapital UK τονίζει πως η περίοδος πριν το δημοψήφισμα δε θα δει τόσο έντονη κλιμάκωση όση παρατηρήθηκε το διάστημα πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι το δημοψήφισμα δε θα πρέπει να υποτιμηθεί, καθώς θα μπορούσε να αποδειχθεί «τόσο σημαντικό όσο και το Brexit. Η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η πρώτη ένδειξη προβλημάτων στην ένωση, αν η Ιταλία αποφασίσει να φύγει, αυτό θα είναι επιβεβαίωση ότι η ένωση έχει προβλήματα και θα μπορούσε να πυροδοτήσει μακροπρόθεσμη υποχώρηση στις αγορές, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να υποφέρουν περισσότερο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v