Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Φιγιόν «ενώνει» τη γαλλική δεξιά

Η Αριστερά προσπαθεί να ανασυνταχθεί και αναζητά ισχυρό υποψήφιο έναντι του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος «ενώνει» φιλελεύθερους, εθνικιστές και γκολιστές. Υποβαθμίζεται η πιθανότητα νίκης της Μαρίν Λεπέν, αλλά μεγάλος χαμένος είναι ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Φιγιόν «ενώνει» τη γαλλική δεξιά

Ο Φρανσουά Φιγιόν πέτυχε μια απροσδόκητη νίκη στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, καθώς «άνοιξαν» οι ρωγμές στους κόλπους της σοσιαλιστικής γαλλικής κυβέρνησης, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός εξασφάλισε την υποψηφιότητα για την προεδρία έναντι του Αλέν Ζιπέ, κερδίζοντας περίπου το 67% των 4,5 εκατ. ψήφων, όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Κυριακής οι αρμόδιες αρχές.

Οι υποστηρικτές των Ρεπουμπλικανών επέλεξαν έναν υποψήφιο που υπόσχεται επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και πιο «σφικτή» εξουσία και ο οποίος ασπάζεται εμφανώς τις παραδοσιακές αξίες, σχολιάζει το δημοσίευμα. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε έτοιμος να αντιπαλέψει τον Φρανσουά Ολάντ για τη σοσιαλιστική υποψηφιότητα, σε περίπτωση που ο Γάλλος πρόεδρος αποφασίσει να βάλει για δεύτερη θητεία.

Με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να έχει ανακοινωθεί, τον πρώην υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν να έχει δηλώσει τη δική του υποψηφιότητα και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν ήδη σε κλίμα προεκλογικής εκστρατείας, εντείνεται η πίεση στον Φρανσουά Ολάντ και στους Σοσιαλιστές ώστε να ξεδιαλύνουν τα σχέδιά τους. Ο Ολάντ, ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος εδώ και μισό αιώνα, έχει υποσχεθεί να ενημερώσει για τις προθέσεις του μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Παράλληλα, μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Μανουέλ Βαλς έκανε τη σαφέστερη μέχρι στιγμής δήλωσή του για την υποψηφιότητα: Η Δεξιά έχει επιλέξει τον υποψήφιό της και «το ερώτημα θα τεθεί πολύ γρήγορα: ποιος θα είναι ισχυρότερος αντίπαλός τους;» επεσήμανε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε και η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή στη Journal du Dimanche. «Προετοιμάζομαι, είμαι έτοιμος», πρόσθεσε.

Μεταξύ των δεσμεύσεων του Φρανσουά Φιγιόν είναι να επεκτείνει την εργάσιμη εβδομάδα, να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης και να περικόψει 100 δισ. ευρώ από τις κυβερνητικές δαπάνες. Προτείνει επίσης μια περικοπή του εταιρικού φόρου κατά 40 δισ. ευρώ, καθώς και συνταγματική απαγόρευση των προγραμματισμένων ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό.

«Ο Φιγιόν έχει ένα τολμηρό πρόγραμμα που αποκαθιστά την εξουσία του κράτους, το οποίο περιμένουν οι Γάλλοι», υποστήριξε ο Philippe Goujon, Ρεπουμπλικανός βουλευτής. «Ενώνει τους φιλελεύθερους, τους εθνικιστές, τους γκωλιστές, την απολυταρχική δεξιά. Θα τραβήξει ψηφοφόρους από το Εθνικό Μέτωπο. Κοιτάξτε τη διαφορά στο ποσοστό του -είναι παλιρροϊκό κύμα», συμπλήρωσε.

Άνοιγμα προς το κέντρο

Ωστόσο, το πρόγραμμα του Φιγιόν αφήνει μικρό περιθώριο για προσέλκυση κεντρώων ψηφοφόρων και ελάχιστο περιθώριο για προσέλκυση υποστηρικτών της Μαρίν Λεπέν από την εργατική τάξη.

«Έχετε πλέον μια συντηρητική δεξιά, η οποία οραματίζεται μια γαλλική ζωή από τη δεκαετία του 1960 σε συνδυασμό με μια οικονομία τύπου Βρετανίας τη δεκαετία του 1980», υπογράμμισε ο Μακρόν σε τηλεοπτική συνέντευξή του. «Από την άλλη, έχει την Αριστερά να προτείνει κοινωνική δικαιοσύνη που δεν έχει αποτέλεσμα. Εγώ θέλω να φέρω τη Γαλλία στον 21ο αιώνα», υποστήριξε.

Ωστόσο, οι προσπάθειες των Σοσιαλιστών να πείσουν το εκλογικό σώμα ότι θα οδηγήσουν τη χώρα προς τα μπρος παρεμποδίζονται από το ιστορικό του Φρανσουά Ολάντ ως προέδρου. Στη διάρκεια της θητείας του, η γαλλική οικονομία έχει βρεθεί σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με της υπόλοιπης Ευρώπης και πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα σε δύο χρόνια.

Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου έχει βρεθεί στο 4%, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση. Επιπλέον, δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή έδειξαν πως ο Σοσιαλιστής υποψήφιος -είτε πρόκειται για τον Ολάντ, είτε για τον Βαλς- θα απορριφθεί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τον Φιγιόν να κερδίζει τη Λεπέν και στους δύο γύρους και να σφραγίζει τη νίκη.

Το πρακτορείο αναφέρει πως σε ένα σενάριο στο οποίο ο Ολάντ θα βάλει υποψηφιότητα μαζί με τον Μακρόν, ο Φιγιόν θα κερδίσει τον πρώτο γύρο με το 32% της ψήφου, έναντι 22% για τη Μαρίν Λεπέν και 8% για τον πρόεδρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Odoxa για την τηλεόραση του France 2. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Φιγιόν θα κερδίσει τη Λεπέν με 71% έναντι 20%.

Προκριματικός γύρος για τους Σοσιαλιστές

Οι bookmakers υποβάθμισαν επίσης τις πιθανότητες η Μαρίν Λεπέν να γίνει η επόμενη πρόεδρος απέναντι στον Φιγιόν, με τη Labrokes να δίνει πιθανότητα 5 προς 2 ενάντια στην ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου. Αυτό δίνει στη Μαρίν Λεπέν μια πιθανότητα νίκης 29%, έναντι 36% που έπαιρνε πριν τον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Nicolas Bay, εκπρόσωπος της Μαρίν Λεπέν, δήλωσε μέσω Twitter πως ο Φιγιόν «δεν έχει την ικανότητα να κερδίσει την πλειοψηφία μεταξύ των ψηφοφόρων της εργατικής τάξης», επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα που ανέπτυξε και ο Βαλς στη συνέντευξή του της Κυριακής.

Καθώς ο Ολάντ παραπαίει, άλλοι υποψήφιοι από όλο το πολιτικό φάσμα κάνουν την κίνησή τους. Ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος έχει βάλει υποψηφιότητα στις τρεις τελευταίες προεδρικές εκλογές, είχε δεσμευτεί να βάλει και πάλι σε περίπτωση που ο Ζιπέ κέρδιζε στον προκριματικό. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, πρώην Σοσιαλιστής υπουργός που ήρθε τέταρτος στον πρώτο γύρο το 2012, εξασφάλισε το Σάββατο την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Αρνό Μοντεμπούρ, ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας που επίσης επιδιώκει να πάρει το χρίσμα του Σοσιαλιστή υποψήφιου, έκανε έκκληση στην Αριστερά να ανασυνταχθεί.

«Απέναντι στον Φρανσουά Φιγιόν, χρειαζόμαστε έναν υποψήφιο που θα είναι στην καρδιά της Αριστεράς, όχι έναν Σοσιαλιστή υπέρ της ελεύθερης αγοράς», ανέφερε ο Μοντεμπούρ. «Κι εμείς μπορούμε να ενωθούμε στις προκριματικές εκλογές», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v