Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανό και δεύτερο ιταλικό δημοψήφισμα για τα εργασιακά

Στις 11 Ιανουαρίου θα αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο αν θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις Ρέντσι στην αγορά εργασίας. Αγώνας δρόμου για το κόμμα του να γίνουν πρώτα εκλογές, αφού μια ήττα θα είναι σοβαρό πλήγμα.

Πιθανό και δεύτερο ιταλικό δημοψήφισμα για τα εργασιακά

Οι Ιταλοί ψηφοφόροι μπορεί να προσφύγουν στις κάλπες νωρίτερα απ’ ότι περίμεναν και όχι για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Όπως μεταδίδει το CNBC, το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα εξετάσει αίτημα του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, για δημοψήφισμα επάνω στις μεταρρυθμίσεις του Ματέο Ρέντσι στην αγορά εργασίας.

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 11 Ιανουαρίου, ωστόσο, σύμφωνα με κοινές προσδοκίες, υπάρχουν αρκετές υπογραφές ώστε να πυροδοτηθεί νέο δημοψήφισμα στην Ιταλία, αναφέρει το διεθνές δίκτυο.

Στο μεταξύ, η πιθανότητα μίας ακόμη τέτοιας διαδικασίας έχει εντείνει τις ανησυχίες για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.

«Η πιθανή απόφαση να γίνει δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που ενέκρινε η κυβέρνηση Ρέντσι είναι αρνητικό νέο, καθώς θέτει σε κίνδυνο τα πιο σημαντικά νομοσχέδια που έχει εγκρίνει η Ιταλία τα τελευταία λίγα χρόνια», υπογράμμισε η Barclays σε έκθεσή της την Τετάρτη.

Η μεταρρύθμιση στα εργασιακά ήταν μία από τις εμβληματικές κινήσεις στη θητεία του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Όπως τονίζει η Barclays, η ανάκληση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τις θέσεις εργασίας θα προκαλούσε φρέσκια αβεβαιότητα για τα κόστη απολύσεων, πράγμα που θα έκανε τις ιταλικές εταιρίες λιγότερο πρόθυμες να απολύσουν εργαζομένους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Παράλληλα, ο Erik Jones, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στον Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, επεσήμανε ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις μεταρρυθμίσεις, θέτει υπό αμφισβήτηση την κληρονομιά της κυβέρνησης Ρέντσι.

«Μια καλή σύγκριση θα ήταν, αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ στο Obamacare», εξήγησε, προσθέτοντας πως «η πράξη για τις θέσεις εργασίας αποτέλεσε σημαντική μεταρρύθμιση, γιατί βοήθησε τον κόσμο να μετατοπιστεί από την επισφαλή στην full time απασχόληση».

Ο καθηγητής ανέφερε πως ο λόγος για τον οποίο το ιταλικό συνδικάτο θέλει να γίνει δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση, είναι πως πιστεύει ότι οι νέοι νόμοι θέλουν υπό αμφισβήτηση την προστασία των εργαζομένων.

Το διεθνές δίκτυο επισημαίνει πως, αν το Συνταγματικό Δικαστήριο εγκρίνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος, η υπηρεσιακή ιταλική κυβέρνηση μπορεί μόνο να το καθυστερήσει, αν καλέσει σε πρόωρες εκλογές.

«Εφόσον το δημοψήφισμα αποτελεί ρίσκο για το Δημοκρατικό Κόμμα, υποψιάζομαι πως ο Ρέντσι θα διασφαλίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν αυτή την άνοιξη, πριν πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα. Αυτό θα ‘’σπρώξει’’ το δημοψήφισμα εκτός ατζέντας μέχρι –νομίζω- το 2018», εκτίμησε ο Jones.

Ο Jones υπολογίζει πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν πρώτες και ότι μόλις σχηματιστεί πλήρης κυβέρνηση, πράγματι θα γίνει δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας. Η Barclays βλέπει πρόωρες εκλογές το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v