Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιμέτωπες με μεγάλες αποζημιώσεις οι ισπανικές τράπεζες

Αυξάνονται τα χρήματα που οφείλουν τα ισπανικά ιδρύματα σε δανειολήπτες στεγαστικών που πλήρωσαν υπερβολικά υψηλούς τόκους. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο απεφάνθη κατά ενός χρονικού ορίου που περιόριζε την οφειλή.

Αντιμέτωπες με μεγάλες αποζημιώσεις οι ισπανικές τράπεζες

Ισπανικές τράπεζες, περιλαμβανομένων των Banco Popular Espanol και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψουν δισεκατομμύρια ευρώ σε πελάτες στεγαστικών δανείων, έπειτα από σχετική απόφαση του ανώτατου ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Οι δανειολήπτες πλήρωσαν υπερβολικά υψηλούς τόκους για στεγαστικά και δικαιούνται επιστροφή χρημάτων από τις τράπεζες, όπως αποφάνθηκαν σήμερα δικαστές στο ευρωπαϊκό δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης πως ένα προτεινόμενο χρονικό όριο για τις επιστροφές χρημάτων είναι παράνομο και πως οι πελάτες δεν πρέπει έχουν τέτοιους περιορισμούς σε υποθέσεις αυτού του είδους.

«Αυτό είναι απρόσμενο και έρχεται σε μια κακή στιγμή για τις ισπανικές τράπεζες, καθώς οι περισσότερες από αυτές θα πρέπει να έχουν επιπρόσθετες προβλέψεις για να τα πληρώσουν αυτά», τόνισε ο Daragh Quinn, αναλυτής στην Keefe Bruyette & Woods. «Αυτό θα σημάνει πίεση για την παραγωγή κεφαλαίου και για τα κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο», πρόσθεσε.

Όπως εξηγεί το Bloomberg, δικαστήριο στη Μαδρίτη είχε διάταξει περίπου 40 τράπεζες, περιλαμβανομένης της CaixaBank, να αποζημιώσουν δανειολήπτες για τους επιπρόσθετους τόκους που πλήρωσαν για στεγαστικά που χρονολογούνται από τον Μάιο του 2013 και μετά.

Πάντως, η σημερινή απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου αντιβαίνει στην άποψη συμβούλου του δικαστικού σώματος, ο οποίος εκτίμησε νωρίτερα φέτος ότι η Ισπανία έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει το χρονικό όριο, λόγω των «μακροοικονομικών θεμάτων που σχετίζονται» με την κλίμακα των άδικων όρων των στεγαστικών δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v