Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς κρατική διάσωση η Monte Paschi

Το Κατάρ δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει στην τράπεζα, κλείνοντας το παράθυρο για αύξηση κεφαλαίου από ιδιώτες. Ανοίγει ο δρόμος για κρατική διάσωση, μετά το «ναι» της ιταλικής βουλής σε αύξηση του δημοσίου χρέους κατά €20 δισ.

Προς κρατική διάσωση η Monte Paschi

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Monte dei Paschi είναι μικρό, γιατί η ιταλική τράπεζα δεν έχει καταφέρει να βρει ένα βασικό επενδυτή (anchor investor).

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters, το Κατάρ δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει στην ιταλική τράπεζα. 

H αδυναμία της ιταλικής τράπεζας να βρει βασικό επενδυτή, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων στη ρευστότητα, ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την διάσωση της από το ιταλικό δημόσιο, μετά και την έγκριση της ιταλικής Βουλής σε σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για μια αύξηση χρέους κατά 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένο έγγραφο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της, η προβληματική ιταλική τράπεζα εκτιμά πως θα «κάψει» ρευστότητα ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Η Monte dei Paschi εκτιμά τώρα πως η καθαρή θέση της, που αυτή τη στιγμή είναι 10,6 δισ. ευρώ, θα γίνει αρνητική μετά από τέσσερις μήνες.

Την Κυριακή η τράπεζα είχε προβλέψει πως η τρέχουσα καθαρή θέση της, η οποία ανερχόταν σε 11 δισ. ευρώ, θα γίνει αρνητική μετά από 11 μήνες υπό συνθήκες.

Σήμερα όμως ανέφερε στη νέα ανάρτησή της πως η θέση θα είναι αρνητική κατά 15 εκατ. ευρώ τον 5ο μήνα και θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, στα -740 εκατ. ευρώ μέχρι τον 12ο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v