Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Monte Paschi: Απέτυχε η αύξηση κεφαλαίου

Επιστρέφει στους επενδυτές τα ομόλογα από την εθελοντική πρόταση ανταλλαγής με μετοχές. Δεν πληρώνει προμήθεια σε επενδυτικές τράπεζες. Τέλος το σχέδιο της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Monte Paschi: Απέτυχε η αύξηση κεφαλαίου

Η ιταλική τράπεζα αναγνώρισε το βράδυ της Πέμπτης ότι απέτυχε το σχέδιο αύξησης κεφαλαίων 5,2 δισ. ευρώ από την αγορά, καθώς δεν βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής (anchor investor), ανοίγοντας το δρόμο για την διάσωση της από το ιταλικό κράτος. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Monte dei Paschi ανέφερε σε ανακοίνωση πως θα επιστρέψει τα ομόλογα που είχαν προσφέρει επενδυτές στο πλαίσιο της πρότασης ανταλλαγής (swap) με μετοχές. 

Η τράπεζα με έδρα τη Σιένα είχε ανακοινώσει στις 16 Δεκεμβρίου ότι θα ανοίξει εκ νέου την προσφορά της για εθελοντική μετατροπή ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης με μετοχές της. H μετατροπή των ομολόγων ήταν μέρος της αύξησης κεφαλαίου, μαζί με την έκδοση νέων μετοχών. Βασικό μέρος του σχεδίου ήταν η συμμετοχή του Κατάρ ως στρατηγικού επενδυτή.

Παράλληλα με την αύξηση κεφαλαίου, η Monte dei Paschi σχεδίαζε την πώληση "κόκκινων" δανείων ύψους 28 δισ. ευρώ.

Ωστόσο την Τετάρτη, πηγές του Reuters δήλωσαν ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αύξηση κεφαλαίου της Monte dei Paschi είναι μικρό, γιατί η ιταλική τράπεζα δεν έχει καταφέρει να βρει ένα στρατηγικό επενδυτή.

Η γηραιότερη τράπεζα στον κόσμο σημείωσε ακόμα ότι δεν θα πληρώσει καμία προμήθεια στις επενδυτικές τράπεζες που είχαν εργαστεί στην έκδσοη μετοχών ή στην πώληση «κόκκινων» δανείων. Η πώληση δανείων δεν μπορούσε να προχωρήσει, καθώς η τράπεζα δεν άντλησε τα απαιτούμενα κεφάλαια για να καλύψει πιθανές απομείωσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v