Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Η Ρωσία είναι ισχυρότερη από κάθε πιθανό αντίπαλο

Η οικονομία ανακάμπτει και το '17 θα είναι στο -0,5 με -0,6%, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Αναμενόμενη η στάση Τραμπ για τα πυρηνικά, αλλά η Ρωσία είναι πιο ισχυρή από τους αντιπάλους. Οι σχέσεις με την Ουκρανία θα βελτιωθούν «αργά ή γρήγορα».

Πούτιν: Η Ρωσία είναι ισχυρότερη από κάθε πιθανό αντίπαλο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε σήμερα πως δεν αποτελεί έκπληξη η δήλωση του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να τονώσουν τις δυνατότητές τους στα πυρηνικά.

Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο τέλος του έτους, ο πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία είναι πιο ισχυρή από οποιονδήποτε πιθανό αντίπαλο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε την Πέμπτη έκκληση για διεύρυνση των αμερικανικών δυνατοτήτων στα πυρηνικά, με ένα Tweet το οποίο θορύβησε τους αναλυτές που προειδοποίησαν ότι η τόνωση του αμερικανικού οπλοστασίου θα μπορούσε να πυροδοτήσει εντάσεις παγκοσμίως.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως επιθυμεί συγκεκριμένες, εποικοδομητικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τη διακυβέρνηση του επερχόμενου Αμερικανού προέδρου, επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν πίστευε στη νίκη του εκτός από εμάς».

Πρόσθεσε πως οι Δημοκρατικοί χάνουν σε όλα τα μέτωπα και σχολίασε ότι το κόμμα τους άδικα προσπαθεί να αποδώσει την εκλογική του ήττα σε εξωτερικούς παράγοντες. Το κόμμα θα πρέπει να μάθει να χάνει με αξιοπρέπεια, συμπλήρωσε.

«Η (οικονομική) ανάπτυξη πραγματοποιείται χάρη σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας -την κατασκευή μηχανημάτων, τα χημικά, τη μεταποίηση και τη γεωργία», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας για τη ρωσική οικονομία, ενώ πρόσθεσε πως «είδαμε κάποια οικονομική ανάπτυξη τον Νοέμβριο (…) φέτος θα είναι μάλλον στο -0,5 με -0,6%».

Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, εκτίμησε πως τη χρονιά που έρχεται θα είναι σημαντικά χαμηλότερος από 6%, πιθανότατα περίπου στην περιοχή του 5,5%. «Αυτό είναι ένα χαμηλό ρεκόρ για το ποσοστό του πληθωρισμού και μας δίνει λόγο να περιμένουμε ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας και πολύ σύντομα να φτάσουμε σε πληθωρισμό 5% και μετά 4%», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την Ουκρανία, ο Πούτιν δήλωσε βέβαιος πως οι σχέσεις της Μόσχας με τη χώρα θα ομαλοποιηθούν «αργά ή γρήγορα», προσθέτοντας ότι χτίζεται μια γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας, η οποία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη εμπορικών και ανθρωπιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, όταν βελτιωθούν οι σχέσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι δεν βλέπει ανάγκη για πρόωρες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία: «Για να το πω ευθέως, είναι πιθανό αλλά όχι αναγκαίο», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Το πρακτορείο αναφέρει πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να βάλει υποψηφιότητα για άλλη μια θητεία ως πρόεδρος, στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2018.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία δεν θα πλήξει τους δεσμούς με την Άγκυρα, εκτιμώντας πως ήταν μια απόπειρα να διαλυθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Αναφερόμενος, επίσης, στο θέμα της Συρίας, ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εκκένωση του Χαλεπίου, που δε θα ήταν δυνατή χωρίς τη συνδρομή τους.

Επόμενο βήμα για τη Συρία θα είναι μια πανεθνική κατάπαυση πυρός, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι οι τρεις χώρες και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν συμφωνήσει στην έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, εκτίμησε νωρίτερα σήμερα πως οι συζητήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v