Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάιντμαν: Να σταθμιστεί προσεκτικά η διάσωση της Monte dei Paschi

Υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα σε ό,τι αφορά την κρατική διάσωση της Monte dei Paschi, τονίζει ο επικεφαλής της Bundesbank. Ύστατη λύση τα κρατικά ταμεία. Υπάρχει κίνδυνος σοβαρών οικονομικών αναταράξεων.

Βάιντμαν: Να σταθμιστεί προσεκτικά η διάσωση της Monte dei Paschi
Τα σχέδια για κρατική διάσωση της προβληματικής ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena θα πρέπει να σταθμιστούν προσεκτικά, καθώς παραμένουν πολλά ακόμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, αναφέρει σε άρθρο στην Bild ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιενς Βάιντμαν.

«Για τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί από την ιταλική κυβέρνηση η τράπεζα πρέπει να είναι οικονομικά υγιής στον πυρήνα της. Τα χρήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν απώλειες που ήδη αναμένονται», σημειώνει στο άρθρο του, που θα δημοσιευθεί αύριο.

Κατά τον ίδιο, υπάρχει κίνδυνος σοβαρών οικονομικών αναταράξεων, προσθέτοντας πως «όλα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά».

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε διάταγμα την Παρασκευή για τη διάσωση της Monte dei Paschi, η οποία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη επενδυτών για την αναγκαία αύξηση κεφαλαίου της.

Η Monte dei Paschi, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, ήταν η πιο αδύναμη από τις 51 ευρωπαϊκές τράπεζες που υποβλήθηκαν σε stress tests νωρίτερα φέτος από την ΕΚΤ. Της δόθηκε περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να διευθετήσει τα προβλήματά της, διαφορετικά θα αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο εκκαθάρισης.

Από την οικονομική κρίση του 2007-2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει κανόνες που καθιστούν την κρατική βοήθεια ως ύστατη λύση, σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας προς προβληματικές τράπεζες.

«Αυτοί οι κανόνες στόχο έχουν ιδιαίτερα να προστατεύσουν τους φορολογούμενους και να θέσουν την ευθύνη στους επενδυτές. Τα κρατικά ταμεία είναι η ύστατη λύση, και γι’αυτό ο πήχυς έχει μπει ψηλά», σημειώνει ο Βάιντμαν στην Bild.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v