Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα top picks για τις αναδυόμενες αγορές το 2017

Η Ρωσία βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων και η Τουρκία στον «πάτο». Ποιες τράπεζες έχουν τα «φόντα» να προσφέρουν αποδόσεις. Οι «προτάσεις» για τα ομόλογα και οι εναλλακτικές από την... Αφρική.

Τα top picks για τις αναδυόμενες αγορές το 2017

Σχεδόν όλοι αγαπούν τη Ρωσία και θέλουν να απομακρυνθούν όσο περισσότερο γίνεται από την Τουρκία, σχολιάζει δημοσίευμα του Bloomberg κάνοντας λόγο για την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Οι κορυφαίες προτιμήσεις των διαχειριστών κεφαλαίων για την επόμενη χρονιά επικεντρώνονται σε αγορές όπου βελτιώνεται το πολιτικό κλίμα και τα περιουσιακά στοιχεία είναι λιγότερο ευάλωτα σε εξωτερικές αναταράξεις που εγείρονται από τα υψηλότερα κόστη δανεισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ανακοινώσεις πολιτικής του νεοεκλεγέντος Ντόναλντ Τραμπ.

Στους κόλπους πολιτικά σταθερών αγορών, οι επενδυτές αναζητούν φθηνότερες αποτιμήσεις και την ικανότητα να βρουν το δικό τους ρυθμό σε ένα ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων.

Νομίσματα

- Η UBS εκτιμά πως το ρούβλι της Ρωσίας θα προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία carry trade σε αναδυόμενη αγορά τους επόμενους 12 μήνες, με πιθανή απόδοση 26%. Τα σχετικά υψηλά επιτόκια και η ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου θα οδηγήσουν σε ανατίμηση του νομίσματος, υποστηρίζει η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη.

- Η JPMorgan Chase αναμένει πως η κορόνα Τσεχίας θα είναι ανθεκτική στους παγκόσμιους κινδύνους και θα ξεπεράσει σε επιδόσεις άλλα νομίσματα της κλάσης της, χάρη στη στήριξη από ένα ισχυρό ισοζύγιο πληρωμών.

- Η Morgan Stanley ποντάρει σε ανάκαμψη των νομισμάτων της ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα του ζλότι της Πολωνίας, σε περίπτωση που δε βαθύνουν τα πολιτικά ρίσκα στην Ευρώπη.

- Οι περισσότεροι έχουν προειδοποιήσει για αποφυγή αγοράς τούρκικων περιουσιακών στοιχείων. Ο James Lord, στρατηγικός αναλυτής για τις αγορές στην Morgan Stanley, εμμένει στην απαισιόδοξη άποψή του για τη λίρα, παρότι το νόμισμα φαίνεται να είναι φθηνό, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη εστίασης στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας καθώς αυξάνονται οι μισθοί, θα συνεχίσει να υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα του νομίσματος.

Μετοχές

- Η NN Investment Partners βλέπει τη ρωσική αγορά μετοχών ως «προφανή υποψήφιο». Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, ένα ισχυρότερο ρούβλι και ο πιο χαμηλός πληθωρισμός, θα πρέπει να ενθαρρύνουν την κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει την νομισματική πολιτική, προέβλεψε ο Nathan Griffiths, συνδιαχειριστής περίπου 750 εκατ. δολαρίων.

- Ο Griffiths αναμένει, ακόμη, ράλι για τον FTSE/JSE All Share Index στο Γιοχάνεσμπουργκ, καθώς θα ωφεληθεί από περιορισμούς στην εξουσία του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα.

- Η Aviva Investors θεωρεί ελκυστικές τις εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης σε αναπτυσσόμενες αγορές, ιδιαίτερα στους τομείς του λιανικού εμπορίου και της υγείας, και στη βιομηχανία. Ο Ian Pizer, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην Aviva, τονίζει πως η μεγάλης κλίμακας εγχώρια ιδιοκτησία προσφέρει ένα μαξιλάρι σε αυτές τις εταιρίες.

- Η Capital Economics εκτιμά πως οι τράπεζες στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική βελτιώνουν τους οικονομικούς τους δείκτες, αν και τα ιδρύματα σε Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται ακόμη σε ύφεση.

Ομόλογα

- Η Deutsche Bank αναμένει πως η αυξανόμενη σταθερότητα στην εγχώρια πολιτική θα ωφελήσει τα ομόλογα της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής. Η Ρωσία θα πρέπει να κερδίσει από τη βελτιωμένη της σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Νότια Αφρική μάλλον θα αποφύγει την υποβάθμιση του χρέους της, εκτιμά η γερμανική τράπεζα.

- Η Global Evolution Fonds με έδρα στη Δανία προτιμά τα αιγυπτιακά ομόλογα σε τοπικό νόμισμα, καθώς οι αποδόσεις αυξήθηκαν σχεδόν σε 20% και η αξία του νομίσματος υποχώρησε στο μισό έπειτα από διακυμάνσεις.

- Η Global Evolution προτείνει την Νιγηρία σε επενδυτές που έχουν «πίστη», διότι προβλέπει ότι η πολιτική σταθερότητα θα βελτιωθεί του χρόνου και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δεύτερη προσπάθεια για ομαλές ισοτιμίες βάσει των δυνάμεων της αγοράς.

- Η ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας στη Γκάνα μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016 και η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου καθιστούν ελκυστικούς τους τίτλους σε τοπικό νόμισμα, αλλά και τα ευρωομόλογα, υπογραμμίζει ο Stephen Bailey-Smith, που συνδιαχειρίζεται 4,2 δισ. δολάρια στην Global Evolution.

- Η Neuberger Berman Europe τονίζει ότι τα τουρκικά ομόλογα σε ξένο νόμισμα είναι φθηνά, καθώς θεωρεί πως οι εγχώριοι κίνδυνοι θα αποκρυσταλλωθούν στις αποδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v