Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aναβλήθηκε η έγκριση νέων τραπεζικών κανονισμών από τη Βασιλεία

Οι παγκόσμιες εποπτικές αρχές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο τελευταίο πακέτο κανονισμών για τις τράπεζες. Σε ποια σημεία διαφωνούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Πιέσεις από τις ΗΠΑ.

Aναβλήθηκε η έγκριση νέων τραπεζικών κανονισμών από τη Βασιλεία

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κέρδισαν μια παράταση στην εφαρμογή νέων, πιο αυστηρών κανονισμών, οι οποίοι μπορεί να επιβαρύνουν δυσανάλογα τους ισολογισμούς τους.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Επιτροπή της Βασιλείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναβλήθηκε η συνάντηση ανάμεσα σε κορυφαίους τραπεζικούς επόπτες και κεντρικούς τραπεζίτες που είχε προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο.

Στη συνάντηση θα υπογράφονταν μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν σαν στόχο να περιορίσουν τα περιθώρια των τραπεζών να αποφεύγουν την τήρηση των υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων της Βασιλείας ΙΙΙ.

Η καθυστέρηση οφείλεται, σύμφωνα με τους F.T., στο ότι ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία για σημεία-κλειδιά των μεταρρυθμίσεων.

Η Επιτροπή πρέπει να επιτυγχάνει συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει και δεν έχει τυπικές εξουσίες επιβολής ποινών στις χώρες που δεν τις εφαρμόζουν.

Σύμφωνα με πηγές της βρετανικής εφημερίδας, η καθυστέρηση στην έγκριση του νέου πακέτου αναμένεται να κρατήσει μέχρι τον Μάρτιο, κάτι που σημαίνει πως η Επιτροπή θα είναι αντιμέτωπη με μια νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Το βασικό σημείο τριβής έγκειται στη χρήση ενός ενιαίου μοντέλου για τον υπολογισμό του ρίσκου στα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες.

Οι ΗΠΑ πιέζουν για την εφαρμογή ενός ενιαίου μοντέλου, αλλά οι ευρωπαϊκές τράπεζες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα τις ανάγκαζε να αυξήσουν σημαντικά τα κεφάλαιά τους σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν αντίθετους ανέμους από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και τη χαμηλή κερδοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v